Tisovské Šurfľe
Súľance sa doma varili na celom slovensku a určite majú svojich fanúšikov aj teraz.
Ingrediencie
  • 150 g hrubej múky
  • 100 g krupice
  • 800 g zemiakov
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1/2 čl soli
  • Posýpka podľa gusta
Inštrukcie
  1. Zemiaky uvaríme v šupke vo vode, kam sme pridali 1čl soli a necháme vychladnúť. Ošúpeme, popučíme na jemno. Pridáme maslo, múku, krupicu, vajce a soľ a vypracujeme cesto.
  2. Z cesta spravíme dlhé valčeky, ktoré nakrájame ako klobásku a z jednotlivých kúskov spravíme menšie valčeky - šurfľe - šúľance. Takto pripravené surové šúľance môžeme rovno hodiť do vriacej vody a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
  3. Je ale dobré si ich odložiť aj na neskôr do mrazničky (keď už sme spravili toľko neporiadku). Pred varením ešte hodíte do múky (hrubej), trošku obalíme a zmrazíme v miske (až zmrazené dáme do mikroténového sáčku).
  4. Uvarené šurfľe posypeme mletým makom, kakaom, mletými orechmi, strúhankou. Vrch polejeme troškou masla a posypte práškovým cukrom.