Tisovské Šurfľe
Súľance sa doma varili na celom slovensku a určite majú svojich fanúšikov aj teraz.
Ingrediencie
- 150 g hrubej múky
- 100 g krupice
- 800 g zemiakov
- 100 g masla
- 1 vajce
- 1/2 čl soli
- Posýpka podľa gusta
Inštrukcie
-
Zemiaky uvaríme v šupke vo vode, kam sme pridali 1čl soli a necháme vychladnúť. Ošúpeme, popučíme na jemno. Pridáme maslo, múku, krupicu, vajce a soľ a vypracujeme cesto.
-
Z cesta spravíme dlhé valčeky, ktoré nakrájame ako klobásku a z jednotlivých kúskov spravíme menšie valčeky - šurfľe - šúľance. Takto pripravené surové šúľance môžeme rovno hodiť do vriacej vody a keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
-
Je ale dobré si ich odložiť aj na neskôr do mrazničky (keď už sme spravili toľko neporiadku). Pred varením ešte hodíte do múky (hrubej), trošku obalíme a zmrazíme v miske (až zmrazené dáme do mikroténového sáčku).
-
Uvarené šurfľe posypeme mletým makom, kakaom, mletými orechmi, strúhankou. Vrch polejeme troškou masla a posypte práškovým cukrom.