Polievka z králika - prevencia pred chorobou a účinný prostriedok pri prechadnutí a chrípke
Polievka zo zajaca v sebe skrýva kvalitný silný a zdravý vývar a samozrejme mrkvičku - jeho obľúbenú pochúťku.
Ingrediencie
  • Voda na polievku asi 2,5 litra
  • 1/2 králika zajac
  • 3-4 mrkvy
  • 1 kopcovitá čl soli
  • 5 ks čierne korenie celé
  • 3 ks nové korenie celé
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1 koreň petržlenu
  • 1 plátok červenej kápie
Inštrukcie
  1. Zajaca naporcujeme na menšie kúsky (stehná, trup, ...) a dáme do hrnca so STUDENOU VODOU. Pridáme soľ a privedieme do varu. Keď nám zovrie, na vrchu sa vyzrážajú bielkoviny, ktoré zo vrchu zozbierame a odstránime (polievka bude čírejšia).
  2. Teraz pridáme čierne a nové korenie. Pomaličky varíme (nebuble - len pobubláva) kľudne aj 2-3 hodinky. Dostaneme tak silný vývar, ktorý dostane na nohy aj Golema.
  3. Po 2-3 hodinách (áno, kľudne aj 3 hodiny) pridáme očistenú mrkvu a petržlen v celku. Varíme ešte asi tak 15 minút (zase len pobublávať).
  4. Ak by sme varili príliš rýchlo, odparí sa veľa vody - treba doliať vriacou a polievka nebude krásna číra, ale môže byť mútna. Ja som varil naozaj veľmi mierne a vidno to aj na obrázku).
  5. Po 15 minútach varenia vyberieme koreň petržlenu (nie každý má rád varený petržlen - vlastne nepoznám nikoho takého). Pridáme petržlenovú vňať, plátok papriky, necháme zovrieť (zase pomaly) a po 5 minutách pomalého vrenia odstavíme, zakryjeme a necháme "dôjsť" ešte tak 15 minút.
  6. Pri servírovaní odporúčam mäsko vykostiť, narezať (nie ne veľmi malé) kúsky a spolu s mrkvičkou a odvarenými rezancami, alebo mrveničkou určite dodá energiu chorému aj zdravému 🙂
  7. Ak sa Vám bude zdať málo slaná, môžete dosoliť - je to hlavne balzam a energia pre chorého, tak trošku soli naviac nezaškodí, lebo človek chorobou a potením o soľ prichádza.