Polievka z králika - prevencia pred chorobou a účinný prostriedok pri prechadnutí a chrípke
Polievka zo zajaca v sebe skrýva kvalitný silný a zdravý vývar a samozrejme mrkvičku - jeho obľúbenú pochúťku.
Ingrediencie
- Voda na polievku asi 2,5 litra
- 1/2 králika zajac
- 3-4 mrkvy
- 1 kopcovitá čl soli
- 5 ks čierne korenie celé
- 3 ks nové korenie celé
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1 koreň petržlenu
- 1 plátok červenej kápie
Inštrukcie
-
Zajaca naporcujeme na menšie kúsky (stehná, trup, ...) a dáme do hrnca so STUDENOU VODOU. Pridáme soľ a privedieme do varu. Keď nám zovrie, na vrchu sa vyzrážajú bielkoviny, ktoré zo vrchu zozbierame a odstránime (polievka bude čírejšia).
-
Teraz pridáme čierne a nové korenie. Pomaličky varíme (nebuble - len pobubláva) kľudne aj 2-3 hodinky. Dostaneme tak silný vývar, ktorý dostane na nohy aj Golema.
-
Po 2-3 hodinách (áno, kľudne aj 3 hodiny) pridáme očistenú mrkvu a petržlen v celku. Varíme ešte asi tak 15 minút (zase len pobublávať).
-
Ak by sme varili príliš rýchlo, odparí sa veľa vody - treba doliať vriacou a polievka nebude krásna číra, ale môže byť mútna. Ja som varil naozaj veľmi mierne a vidno to aj na obrázku).
-
Po 15 minútach varenia vyberieme koreň petržlenu (nie každý má rád varený petržlen - vlastne nepoznám nikoho takého). Pridáme petržlenovú vňať, plátok papriky, necháme zovrieť (zase pomaly) a po 5 minutách pomalého vrenia odstavíme, zakryjeme a necháme "dôjsť" ešte tak 15 minút.
-
Pri servírovaní odporúčam mäsko vykostiť, narezať (nie ne veľmi malé) kúsky a spolu s mrkvičkou a odvarenými rezancami, alebo mrveničkou určite dodá energiu chorému aj zdravému 🙂
-
Ak sa Vám bude zdať málo slaná, môžete dosoliť - je to hlavne balzam a energia pre chorého, tak trošku soli naviac nezaškodí, lebo človek chorobou a potením o soľ prichádza.
Dobrý deň, prosím
Vás, akou vodou treby doliať vývar po odparení, aby sa nezakalil? Vriacou alebo studenou? Ďakujem za odpoveď.
Do vyvaru by sa mala vzdy pridavat studena voda ?vyvar je vtedy ovela lepší?
ano, aj mna to zaujima akou vodou zaliat vyvar, aby nebol zakaleny….dakujem.
Tu pisu, ze: „Ak by sme varili príliš rýchlo, odparí sa veľa vody – treba doliať vriacou a polievka nebude krásna číra, ale môže byť mútna…“
tak ja by som dolievala potom studenou, aby nebola mutna… a nechala to zovriet.
Uzasny recepis. Vyskusane.
Túto polievku mám veľmi rada. Je ľahká, jemná a nie je mastná.
Ak sa Vám polievka zakali pridajte surový očistený zemiak do varenia