Bratislavské rožky
Bratislavské rožky - makové, orechové, ale aj kokosové, pudingové alebo lekvárové
Ingrediencie
  • 600 g polohrubej múky
  • 40 g droždie
  • 2 dl mlieka
  • 60 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 250 g masla
  • štipka soli
  • 1 vajce na potretie
  • MAKOVÁ PLNKA:
  • 60 g prášk. cukru
  • 1/2 dl vody
  • 80 g maku
  • citrónová kôra
  • ORECHOVÁ PLNKA:
  • 60 g prášk. cukru
  • 1/2 dl mlieka
  • 80 g mletých orechov
  • 1 ČL škorice
  • hrozienka
  • KOKOSOVÁ PLNKA:
  • 5 lyžíc kokosovej múčky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice uvareného kakaového pudingu
  • PUDINGOVÁ PLNKA:
  • 1 jablko - očistiť a nakrájať na malé kocky
  • 1/4 l mlieka
  • 1 PL polohrubej múky
  • 1/2 Zlatý klas - prášok
  • 50 g HERA
  • 50 g práškového cukru
  • LEKVÁROVÁ PLNKA:
  • hustý lekvár podľa chute
Inštrukcie
  1. Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme postáť asi 10 minút a urobíme kvások.
  2. Do múky pridáme kvások, žĺtok, rozpustené maslo a soľ.
  3. Vypracujeme cesto, necháme ho v teple vykysnúť, vykysnuté rozdelíme na 5 častí.
  4. Tri časti rozdelíme na 16 kúskov a každý vyvaľkáme do oválu.
  5. Z makovej, orechovej alebo kokosovej plnky vyformujeme valček, ten zabalíme do cesta a vytvarujeme rožtek.
  6. Zostávajúce dve časti vyvaľkáme do kruhu. Tento hviezdicovo rozdelíme na 16 trojuholníkov.
  7. Na širšiu časť trojuholníka dáme puding alebo lekvár a potom zatočíme v smere do stredu.
  8. Takto sa vyformuje rožok (podobný croissantu).
  9. Rožky položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom.
  10. Necháme nakysnúť, znovu ich potrieme a upečieme.
  11. Maková plnka:
  12. Vodu s cukrom dáme variť. Do vriacej pridáme zomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru a za miešania odparíme.
  13. Orechová plnka:
  14. Mlieko s cukrom dáme variť. Do vriacho pridáme zomleté orechy a škoricu a za miešania odparíme. Nakoniec pridáme vopred namočené hrozienka.
  15. Kokosová plnka:
  16. Zmiešame kokos s cukrom a pudingom.
  17. Pudingová plnka:
  18. Zlatý klas uvaríme spolu s múkou v mlieku a necháme vychladnúť. HERU vymiešame s práškovým cukrom a zmiešame s vychladnutým krémom. Nakoniec vmiešame na kocky pokrájané jablko.