Bratislavské rožky
Bratislavské rožky - makové, orechové, ale aj kokosové, pudingové alebo lekvárové
Ingrediencie
- 600 g polohrubej múky
- 40 g droždie
- 2 dl mlieka
- 60 g cukru
- 2 žĺtky
- 250 g masla
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
- MAKOVÁ PLNKA:
- 60 g prášk. cukru
- 1/2 dl vody
- 80 g maku
- citrónová kôra
- ORECHOVÁ PLNKA:
- 60 g prášk. cukru
- 1/2 dl mlieka
- 80 g mletých orechov
- 1 ČL škorice
- hrozienka
- KOKOSOVÁ PLNKA:
- 5 lyžíc kokosovej múčky
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice uvareného kakaového pudingu
- PUDINGOVÁ PLNKA:
- 1 jablko - očistiť a nakrájať na malé kocky
- 1/4 l mlieka
- 1 PL polohrubej múky
- 1/2 Zlatý klas - prášok
- 50 g HERA
- 50 g práškového cukru
- LEKVÁROVÁ PLNKA:
- hustý lekvár podľa chute
Inštrukcie
-
Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme postáť asi 10 minút a urobíme kvások.
-
Do múky pridáme kvások, žĺtok, rozpustené maslo a soľ.
-
Vypracujeme cesto, necháme ho v teple vykysnúť, vykysnuté rozdelíme na 5 častí.
-
Tri časti rozdelíme na 16 kúskov a každý vyvaľkáme do oválu.
-
Z makovej, orechovej alebo kokosovej plnky vyformujeme valček, ten zabalíme do cesta a vytvarujeme rožtek.
-
Zostávajúce dve časti vyvaľkáme do kruhu. Tento hviezdicovo rozdelíme na 16 trojuholníkov.
-
Na širšiu časť trojuholníka dáme puding alebo lekvár a potom zatočíme v smere do stredu.
-
Takto sa vyformuje rožok (podobný croissantu).
-
Rožky položíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom.
-
Necháme nakysnúť, znovu ich potrieme a upečieme.
-
Maková plnka:
-
Vodu s cukrom dáme variť. Do vriacej pridáme zomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru a za miešania odparíme.
-
Orechová plnka:
-
Mlieko s cukrom dáme variť. Do vriacho pridáme zomleté orechy a škoricu a za miešania odparíme. Nakoniec pridáme vopred namočené hrozienka.
-
Kokosová plnka:
-
Zmiešame kokos s cukrom a pudingom.
-
Pudingová plnka:
-
Zlatý klas uvaríme spolu s múkou v mlieku a necháme vychladnúť. HERU vymiešame s práškovým cukrom a zmiešame s vychladnutým krémom. Nakoniec vmiešame na kocky pokrájané jablko.