Šomloi halušky (Tradičný recept na šomloi halušky.)
Napriek tomu, že to má v názve HALUŠKY, je to sladký pokrm, špecialita od našich južných susedov.
Ingrediencie
  • Cesto:
  • - 6 vajec
  • - 120 g cukru
  • - 120 g polohrubej múky
  • - citrónová kôra.
  • Krém:
  • - 1 liter mlieka
  • - 100 g práškového cukru
  • - 4 žĺtky
  • - 2 vanilinové cukre
  • - 2 polievkové lyžice polohrubej múky
  • - 20 g masla
  • Čokoláda:
  • - 100 g čokolády na varenie
  • - 5 PL vody
  • - 2 PL kakaa
  • - trošku masla
  • Voliteľné : nemusí byť
  • - mleté orechy
  • - hrozienka
  • - rum
  • - marmeláda
Inštrukcie
  1. Príprava cesta - zo 6 bielkov vyšlaháme tuhý sneh, primiešame cukor, postupne žltky a nakoniec múku a citrónovú kôru.
  2. Cesto upečieme. Krém pripravíme tak že miešame žltky s cukrom, pridáme múku, za stáleho miešania prilievame mlieko, aby vznikol krém. (najlepšie v kastroli vo vode a tu ohrievať nepripáli sa cukor ani múka).
  3. Pripravíme si podobne aj čokoládu s vodou, kakaom, a troškou masla. Upečený korpus rozdelím na 3 časti po šírke.
  4. A uložím do vhodnej nádoby, aby sa dala uzatvoriť, ja mám osvedčenú dózu z danone jogurtov alebo misu z jenskeho skla.
  5. Na spodok nádoby dáme jednu tretinu cesta, pokvapkáme rumom, polejeme čokoládou, posypeme orechami, dáme krém, prikryjeme druhým cestom, ten potreieme marmeládou (kto nemá rád nemusí), posypeme hrozienkami, zalejeme čokoládou, krémom a navrch dáme posledný plát cesta.
  6. Vrch polejeme ešte čokoládou a zákusok dáme do chladničky minimálne na 12 hodin.
  7. Potom lyžicou z kraja robíme "halušky" a ukladáme do misky, na tanierik, na vrch dozdobíme šľahačkou