Šomloi halušky (Tradičný recept na šomloi halušky.)
Napriek tomu, že to má v názve HALUŠKY, je to sladký pokrm, špecialita od našich južných susedov.
Ingrediencie
- Cesto:
- - 6 vajec
- - 120 g cukru
- - 120 g polohrubej múky
- - citrónová kôra.
- Krém:
- - 1 liter mlieka
- - 100 g práškového cukru
- - 4 žĺtky
- - 2 vanilinové cukre
- - 2 polievkové lyžice polohrubej múky
- - 20 g masla
- Čokoláda:
- - 100 g čokolády na varenie
- - 5 PL vody
- - 2 PL kakaa
- - trošku masla
- Voliteľné : nemusí byť
- - mleté orechy
- - hrozienka
- - rum
- - marmeláda
Inštrukcie
-
Príprava cesta - zo 6 bielkov vyšlaháme tuhý sneh, primiešame cukor, postupne žltky a nakoniec múku a citrónovú kôru.
-
Cesto upečieme. Krém pripravíme tak že miešame žltky s cukrom, pridáme múku, za stáleho miešania prilievame mlieko, aby vznikol krém. (najlepšie v kastroli vo vode a tu ohrievať nepripáli sa cukor ani múka).
-
Pripravíme si podobne aj čokoládu s vodou, kakaom, a troškou masla. Upečený korpus rozdelím na 3 časti po šírke.
-
A uložím do vhodnej nádoby, aby sa dala uzatvoriť, ja mám osvedčenú dózu z danone jogurtov alebo misu z jenskeho skla.
-
Na spodok nádoby dáme jednu tretinu cesta, pokvapkáme rumom, polejeme čokoládou, posypeme orechami, dáme krém, prikryjeme druhým cestom, ten potreieme marmeládou (kto nemá rád nemusí), posypeme hrozienkami, zalejeme čokoládou, krémom a navrch dáme posledný plát cesta.
-
Vrch polejeme ešte čokoládou a zákusok dáme do chladničky minimálne na 12 hodin.
-
Potom lyžicou z kraja robíme "halušky" a ukladáme do misky, na tanierik, na vrch dozdobíme šľahačkou