Tvarohové rožky
Rožteky z kysnutého cesta plnené tvarohom
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 150 ml oleja
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 2 PL kryštálového cukru
- 20 g droždia
- 1/2 KL soli
- 1 žĺtok na potretie
- Tvarohová plnka:
- 1 m äkký tvaroh
- 2-3 PL práškový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 1 ČL nastrúhaná citrónová kôra
- 50 g hrozienka - vopred namočené do vlažnej vody - zliate a vyžmýkané
Inštrukcie
-
Z celkového množstva mlieka odoberieme 100 ml a dáme zohriať s cukrom. Mlieko nesmie byť horúce, iba teplé. Pridáme droždie a necháme stáť asi 10 minút - urobí sa kvások.
-
Do misy preosejeme muku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme kvások a zvyšné mlieko. Spracujeme na cesto, potom pridáme vajce, olej a opäť dobre vypracujeme cesto.
-
Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
-
Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na kruh a ten hviezdicovo rozdelíme na 8 trojuholníkov.
-
Naplníme plnkou - zmiešame všetky ingrediencie a pokladieme kopčeky na vonkajšiu stranu trojuholníkov. Zabalíme tak, aby plnka nevytekala a vytvarujeme rožok.
-
Rožky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
-
Držíme ich v uzatvárateľnej dóze .