Tvarohové rožky
Rožteky z kysnutého cesta plnené tvarohom
Ingrediencie
  • 500 g polohrubej múky
  • 150 ml oleja
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 20 g droždia
  • 1/2 KL soli
  • 1 žĺtok na potretie
  • Tvarohová plnka:
  • 1 m äkký tvaroh
  • 2-3 PL práškový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL nastrúhaná citrónová kôra
  • 50 g hrozienka - vopred namočené do vlažnej vody - zliate a vyžmýkané
Inštrukcie
  1. Z celkového množstva mlieka odoberieme 100 ml a dáme zohriať s cukrom. Mlieko nesmie byť horúce, iba teplé. Pridáme droždie a necháme stáť asi 10 minút - urobí sa kvások.
  2. Do misy preosejeme muku, pridáme soľ a premiešame. Pridáme kvások a zvyšné mlieko. Spracujeme na cesto, potom pridáme vajce, olej a opäť dobre vypracujeme cesto.
  3. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 1 hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na kruh a ten hviezdicovo rozdelíme na 8 trojuholníkov.
  5. Naplníme plnkou - zmiešame všetky ingrediencie a pokladieme kopčeky na vonkajšiu stranu trojuholníkov. Zabalíme tak, aby plnka nevytekala a vytvarujeme rožok.
  6. Rožky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.
  7. Držíme ich v uzatvárateľnej dóze .