-
do stredne veľkého hrnca dáme variť vodu s maslom (nie, nie je to somarina).
-
Voda zovrie dosť rýchlo, maslo sa ešte nestihne rozpustiť, tak stíšime plameň a počkáme, kým sa všetko maslo rozpustí. Odstavíme z plameňa a prisypeme múku a riadne zamiešame.
-
Nemusíte sa toho báť, cesto sa za pár sekúnd pekne premení na krásnu hmotu, ktorá sa oddeľuje od stien hrnca.
-
Teraz pridáme štipku soli a 2 vajcia a intenzívne vareškou a následne aj tou drôtenou metličkou tieto vajíčka zapracujeme do cesta.
-
Najprv to pôjde dosť ťažko a budete mať pocit, že Vám to seklo, ale pokračujte kľudne metličkou a do 30-45 sekúnd máme zase to krásne cesto, čo sa pekne oddeľuje od stien.
-
Pridáme tretie vajíčko a zopakujeme.
-
Je to proti logike, aby sa voda a tuk spojili s cestom a pekne aj spolu následne držali, ale vaječné žĺtka obsahujú LECITÍN, ktorý dokáže spojiť vodu a tuk. Je to prirodzený prírodný emulgátor.
-
Cesto máme pripravené, má ideálnu teplotu.
-
Rúru zapneme na 200 stupňov. POZOR - NIE TEPLOVZDUŠNÁ.
-
Ak máte teplovzdušnú rúru, tak zapnite len horný a spodný ohrev - ŽIADNY VENTILÁTOR. Na plech povytláčame menšie kôpky. Grif si nájdete, keď pochopíte, ako sa cesto pečie.
-
Prvý plech zrejme nebude taký, ako ste si predstavovali.
-
Počítajte však s tým, že profiterolky (alebo venčeky) svoj objem minimálne STROJNÁSOBIA. Narastú, ako splátky z nebankoviek.
-
Pečieme tak 10-15 minút - toto si naozaj odsledujte - pekne zožltnú až začnú hnednúť a vtedy je čas :-)
-
Necháme vychladnúť a namáčame v čokoláde rozpustenej nad parou. čokoládu necháme stuhnúť - kryštalizovať na chlade (balkón, chladnička) a potom narežeme a naplníme šľahačkou, ktorú sme si pripravili zo smotany a cukru.
-
Ak máte len 33%-tnú smnotanu, odporúčam pred dokončením šľahania pridať aj stužovať, nech dlhšie vydrží - ak by ste zázrakom nezjedli.
-
Ak robíte venčeky, môžete naplniť nejakým obľúbeným pudingovým krémom. Stačí si pripraviť puding s 350ml mlieka (namiesto 500ml).
-
Dobrú chuť :-)