Profiterolky (alebo venčeky) z odpalovaného cesta
Skutočne jedna z najjednoduchších príprav odpalovaného cesta.
Ingrediencie
  • CESTO:
  • 175 ml vody
  • 85 g klasického masla
  • 110 g hladkej výberovej múky
  • štipka soli
  • 3 vajcia
  • 150 g horkej čokolády
  • 250 smotana na šľahanie + 20g vanilkového cukru vanilínový
Inštrukcie
  1. do stredne veľkého hrnca dáme variť vodu s maslom (nie, nie je to somarina).
  2. Voda zovrie dosť rýchlo, maslo sa ešte nestihne rozpustiť, tak stíšime plameň a počkáme, kým sa všetko maslo rozpustí. Odstavíme z plameňa a prisypeme múku a riadne zamiešame.
  3. Nemusíte sa toho báť, cesto sa za pár sekúnd pekne premení na krásnu hmotu, ktorá sa oddeľuje od stien hrnca.
  4. Teraz pridáme štipku soli a 2 vajcia a intenzívne vareškou a následne aj tou drôtenou metličkou tieto vajíčka zapracujeme do cesta.
  5. Najprv to pôjde dosť ťažko a budete mať pocit, že Vám to seklo, ale pokračujte kľudne metličkou a do 30-45 sekúnd máme zase to krásne cesto, čo sa pekne oddeľuje od stien.
  6. Pridáme tretie vajíčko a zopakujeme.
  7. Je to proti logike, aby sa voda a tuk spojili s cestom a pekne aj spolu následne držali, ale vaječné žĺtka obsahujú LECITÍN, ktorý dokáže spojiť vodu a tuk. Je to prirodzený prírodný emulgátor.
  8. Cesto máme pripravené, má ideálnu teplotu.
  9. Rúru zapneme na 200 stupňov. POZOR - NIE TEPLOVZDUŠNÁ.
  10. Ak máte teplovzdušnú rúru, tak zapnite len horný a spodný ohrev - ŽIADNY VENTILÁTOR. Na plech povytláčame menšie kôpky. Grif si nájdete, keď pochopíte, ako sa cesto pečie.
  11. Prvý plech zrejme nebude taký, ako ste si predstavovali.
  12. Počítajte však s tým, že profiterolky (alebo venčeky) svoj objem minimálne STROJNÁSOBIA. Narastú, ako splátky z nebankoviek.
  13. Pečieme tak 10-15 minút - toto si naozaj odsledujte - pekne zožltnú až začnú hnednúť a vtedy je čas 🙂
  14. Necháme vychladnúť a namáčame v čokoláde rozpustenej nad parou. čokoládu necháme stuhnúť - kryštalizovať na chlade (balkón, chladnička) a potom narežeme a naplníme šľahačkou, ktorú sme si pripravili zo smotany a cukru.
  15. Ak máte len 33%-tnú smnotanu, odporúčam pred dokončením šľahania pridať aj stužovať, nech dlhšie vydrží - ak by ste zázrakom nezjedli.
  16. Ak robíte venčeky, môžete naplniť nejakým obľúbeným pudingovým krémom. Stačí si pripraviť puding s 350ml mlieka (namiesto 500ml).
  17. Dobrú chuť 🙂