-
Sliepku vložíme do studenej vody a dáme variť. Keď voda zovrie, zozbierať z povrchu polievky zrazenú krv - vytvorí bielu hustú penu. Potom polievku stíšiť - nesmie vrieť, lebo vývar by sa zakalil.
-
Až teraz môžeme posoliť a pokoreniť. Treba variť dlhšie, lebo sliepka je tvrdšia ako kurča. Asi hodinu pred dovarením pridať zeleninu.
-
Potom z polievky mäso vybrať, obrať z kostí, pokrájať na kúsky. Polievku scediť.
-
Do scedenej polievky dať uvariť závarku - rezance alebo knedličky. Potom pridať mäso a zeleninu a môžeme servírovať.
-
Skladovanie (ak polievky uvaríme viac): Do menšieho hrnca dať mäso a zeleninu, zaliať vývarom a urýchlene skonzumovať.
-
Ostatný vývar skladovať oddelene. Takto pripravený vývar neskysne tak rýchlo, ako keby tam bola aj zelenina a možno ho použiť aj na prípravu iných pokrmov.