Slepačia polievka
Slepačia polievka - vývar
Ingrediencie
  • Na 4 porcie:
  • 1/4 sliepky
  • koreňová zelenina - mrkva kaleráb, petržlen, zeler, ružičkový kel, karfiol, pór ...
  • korenie - mletá paprika čierne korenie mleté + celé, nové korenie, štipka muškátového orieška, soľ
Inštrukcie
  1. Sliepku vložíme do studenej vody a dáme variť. Keď voda zovrie, zozbierať z povrchu polievky zrazenú krv - vytvorí bielu hustú penu. Potom polievku stíšiť - nesmie vrieť, lebo vývar by sa zakalil.
  2. Až teraz môžeme posoliť a pokoreniť. Treba variť dlhšie, lebo sliepka je tvrdšia ako kurča. Asi hodinu pred dovarením pridať zeleninu.
  3. Potom z polievky mäso vybrať, obrať z kostí, pokrájať na kúsky. Polievku scediť.
  4. Do scedenej polievky dať uvariť závarku - rezance alebo knedličky. Potom pridať mäso a zeleninu a môžeme servírovať.
  5. Skladovanie (ak polievky uvaríme viac): Do menšieho hrnca dať mäso a zeleninu, zaliať vývarom a urýchlene skonzumovať.
  6. Ostatný vývar skladovať oddelene. Takto pripravený vývar neskysne tak rýchlo, ako keby tam bola aj zelenina a možno ho použiť aj na prípravu iných pokrmov.