-
Postup přípravy receptu
-
K mletému mäsu pridáme soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mletú údenú papriku, vajce, premytú ryžu, prelisovaný cesnak, všetko spolu dobre premiešame a necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné.
-
Očistenú cibuľu pokrájame na malé kocky, koreňovú zeleninu na silnejšie kolieska (mrkva, petržlen) a na malé kocky (zeler, kaleráb), petržlenovú vňať posekáme na drobno, necháme rozmraziť hrášok v studenej vode.
-
V hrnci na rozohriatom masle opražíme cibuľu do sklovita, pridáme všetku koreňovú zeleninu a za stáleho miešania necháme zeleninu skaramelizovať, pridáme celé nové a celé čierne korenie, bobkový list, zalejeme studenou vodou asi 2 a pol litra, osolíme, privedieme do varu, stiahneme plameň na stredný a varíme asi 15 minút.
-
Medzitým z mäsovej masy rukami namočenými v studenej vode vytvarujeme knedličky o priemere cca 3 cm, ktoré vložíme do polievky a varíme asi 30 minút na miernom plameni, okoreníme estragonom.
-
Na záver prilejeme sladkú smotanu, necháme spolu len prevrieť, vypneme plameň, pridáme scedený hrášok, už nevaríme, hrášok dôjde v horúcej polievke sám. Hotovú polievku necháme chvíľku odstáť, ochutíme citrónovou šťavou, ktorá dodá polievke správny šmrnc - říz a posypeme petržlenovou vňaťou.
-
Ide o veľmi chutnú sýtu silnú výdatnú osviežujúcu polievku, voňavú po cesnaku, údenej mletej paprike, estragone a použitých koreninách s chuťou skaramelizovanej zeleniny a citronu, zjemnenú sladkou smotanou a maslom.
-
Polievku podávame horúcu s čerstvo upečeným chlebom alebo s čerstvo upečeným pečivom.
-
Ospravedlňujem sa za fotografiu, kde chýba hrášok, fotila som môj tanier polievky bez hrášku :-)
-
Dobrú chuť Vám prajem k tejto úžasnej polievke!