Čorba - kyslá smotanová zeleninová polievka s mäsovými knedličkami s údenou paprikou
Čorba je kyslá smotanová polievka so zeleninou a mäsovými knedličkami, typická pre Sedmihradsko, je veľmi chutná, osviežujúca a silná, má mnoho variant.
Ingrediencie
  • m äsové knedličky:
  • 500 gramov zomletého bravčového pliecka
  • 50 gramov prepláchnutej surovej ryže
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 0,25 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 0,5 lyžičky mletej údenej papriky
  • na polievku:
  • 3 kusy čerstvej mrkvy
  • 2 kusy petržlenového koreňa
  • 1 malý zeler - buľva
  • 1 menší kaleráb
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 200 gramov mrazeného hrášku
  • 1 bobkový list
  • 6 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 1 lyžička sušeného estragonu
  • soľ podľa chuti
  • citrónová šťava podľa chuti
  • 50 gramov čerstvého masla
  • 200 ml sladkej 33%-tnej smotany
  • 2500 ml studenej vody na varenie
Inštrukcie
  1. Postup přípravy receptu
  2. K mletému mäsu pridáme soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mletú údenú papriku, vajce, premytú ryžu, prelisovaný cesnak, všetko spolu dobre premiešame a necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné.
  3. Očistenú cibuľu pokrájame na malé kocky, koreňovú zeleninu na silnejšie kolieska (mrkva, petržlen) a na malé kocky (zeler, kaleráb), petržlenovú vňať posekáme na drobno, necháme rozmraziť hrášok v studenej vode.
  4. V hrnci na rozohriatom masle opražíme cibuľu do sklovita, pridáme všetku koreňovú zeleninu a za stáleho miešania necháme zeleninu skaramelizovať, pridáme celé nové a celé čierne korenie, bobkový list, zalejeme studenou vodou asi 2 a pol litra, osolíme, privedieme do varu, stiahneme plameň na stredný a varíme asi 15 minút.
  5. Medzitým z mäsovej masy rukami namočenými v studenej vode vytvarujeme knedličky o priemere cca 3 cm, ktoré vložíme do polievky a varíme asi 30 minút na miernom plameni, okoreníme estragonom.
  6. Na záver prilejeme sladkú smotanu, necháme spolu len prevrieť, vypneme plameň, pridáme scedený hrášok, už nevaríme, hrášok dôjde v horúcej polievke sám. Hotovú polievku necháme chvíľku odstáť, ochutíme citrónovou šťavou, ktorá dodá polievke správny šmrnc - říz a posypeme petržlenovou vňaťou.
  7. Ide o veľmi chutnú sýtu silnú výdatnú osviežujúcu polievku, voňavú po cesnaku, údenej mletej paprike, estragone a použitých koreninách s chuťou skaramelizovanej zeleniny a citronu, zjemnenú sladkou smotanou a maslom.
  8. Polievku podávame horúcu s čerstvo upečeným chlebom alebo s čerstvo upečeným pečivom.
  9. Ospravedlňujem sa za fotografiu, kde chýba hrášok, fotila som môj tanier polievky bez hrášku 🙂
  10. Dobrú chuť Vám prajem k tejto úžasnej polievke!