-
Na toto jedlo použijeme zásadne múčnaté zemiaky varný typ C.
-
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a ešte horúce rozdrobíme vidličkou na kašu, ktorú osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením podľa našej chuti.
-
Do zemiakovej kaše pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, údenú šunku alebo údenú slaninu pokrájanú na malé kocky, čerstvo posekanú petržlenovú vňať a tvrdý syr postrúhaný na jemno, všetko spolu dôkladne premiešame, ak treba, povolíme kašu lyžicou studeného mlieka do hladkej hmoty a znovu premiešame.
-
Z masy vytvarujeme rukami navlhčenými v studenej vode guľky o priemere asi 5 cm, ktoré zľahka sploštíme dlaňami na fašírky.
-
Tieto fašírky obalíme v trojobale - múka, vajcia, strúhanka a vypražíme v dostatočne hlbokej vrstve horúceho oleja do zlato - hneda., ihned servírujeme.
-
Podávame horúce bud ako samostatné jedlo na večeru so surovou sudovou kapustou, ev. domácou čalamádou a s brusnicovou alebo s čučoriedkovou studenou ovocnou omáčkou alebo podávame v menšom množstve ako výbornú chuťovku, ktorú namáčame v ovocnej omáčke.
-
Z masy môžeme vytvarovať aj 5 až 7 cm dlhé krokety, ktoré obalíme v trojobale a vypražíme, podávame bud samostatne s tatarskou omáčkou alebo ako veľmi chutnú prílohu k rôzne upraveným mäsám alebo k rôznym zeleninovým omáčkam alebo k špenátu.