Go Back
Vytlačiť

Zemiakové fašírky

Veľmi chutné, lacné a rýchle jedlo pre zimné dni.

Ingrediencie

  • 500 gramov múčnatých zemiakov - varný typ C
  • 200 gramov uvareného údeného mäsa alebo domáca údená slanina - pokrájané na malé kocky krkovička, pliecko
  • 200 gramov kvalitného tvrdého syra nastrúhaného na jemno
  • 1 menšia cibuľa pokrájaná na jemmo
  • 1 zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica studeného mlieka
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • na trojobal:
  • hladká múka podľa potreby
  • 2 vajcia
  • domáca strúhanka podľa potreby
  • na vyprážanie:
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • na varenie zemiakov:
  • osolená voda podľa potreby

Inštrukcie

  1. Na toto jedlo použijeme zásadne múčnaté zemiaky varný typ C.
  2. Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a ešte horúce rozdrobíme vidličkou na kašu, ktorú osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením podľa našej chuti.
  3. Do zemiakovej kaše pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, údenú šunku alebo údenú slaninu pokrájanú na malé kocky, čerstvo posekanú petržlenovú vňať a tvrdý syr postrúhaný na jemno, všetko spolu dôkladne premiešame, ak treba, povolíme kašu lyžicou studeného mlieka do hladkej hmoty a znovu premiešame.
  4. Z masy vytvarujeme rukami navlhčenými v studenej vode guľky o priemere asi 5 cm, ktoré zľahka sploštíme dlaňami na fašírky.
  5. Tieto fašírky obalíme v trojobale - múka, vajcia, strúhanka a vypražíme v dostatočne hlbokej vrstve horúceho oleja do zlato - hneda., ihned servírujeme.
  6. Podávame horúce bud ako samostatné jedlo na večeru so surovou sudovou kapustou, ev. domácou čalamádou a s brusnicovou alebo s čučoriedkovou studenou ovocnou omáčkou alebo podávame v menšom množstve ako výbornú chuťovku, ktorú namáčame v ovocnej omáčke.
  7. Z masy môžeme vytvarovať aj 5 až 7 cm dlhé krokety, ktoré obalíme v trojobale a vypražíme, podávame bud samostatne s tatarskou omáčkou alebo ako veľmi chutnú prílohu k rôzne upraveným mäsám alebo k rôznym zeleninovým omáčkam alebo k špenátu.