
Zemiakové fašírky
Veľmi chutné, lacné a rýchle jedlo pre zimné dni.
Ingrediencie
- 500 gramov múčnatých zemiakov - varný typ C
- 200 gramov uvareného údeného mäsa alebo domáca údená slanina - pokrájané na malé kocky krkovička, pliecko
- 200 gramov kvalitného tvrdého syra nastrúhaného na jemno
- 1 menšia cibuľa pokrájaná na jemmo
- 1 zväzok čerstvo posekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica studeného mlieka
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- na trojobal:
- hladká múka podľa potreby
- 2 vajcia
- domáca strúhanka podľa potreby
- na vyprážanie:
- 200 ml slnečnicového oleja
- na varenie zemiakov:
- osolená voda podľa potreby
Inštrukcie
-
Na toto jedlo použijeme zásadne múčnaté zemiaky varný typ C.
-
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky, uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme a ešte horúce rozdrobíme vidličkou na kašu, ktorú osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením podľa našej chuti.
-
Do zemiakovej kaše pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, údenú šunku alebo údenú slaninu pokrájanú na malé kocky, čerstvo posekanú petržlenovú vňať a tvrdý syr postrúhaný na jemno, všetko spolu dôkladne premiešame, ak treba, povolíme kašu lyžicou studeného mlieka do hladkej hmoty a znovu premiešame.
-
Z masy vytvarujeme rukami navlhčenými v studenej vode guľky o priemere asi 5 cm, ktoré zľahka sploštíme dlaňami na fašírky.
-
Tieto fašírky obalíme v trojobale - múka, vajcia, strúhanka a vypražíme v dostatočne hlbokej vrstve horúceho oleja do zlato - hneda., ihned servírujeme.
-
Podávame horúce bud ako samostatné jedlo na večeru so surovou sudovou kapustou, ev. domácou čalamádou a s brusnicovou alebo s čučoriedkovou studenou ovocnou omáčkou alebo podávame v menšom množstve ako výbornú chuťovku, ktorú namáčame v ovocnej omáčke.
-
Z masy môžeme vytvarovať aj 5 až 7 cm dlhé krokety, ktoré obalíme v trojobale a vypražíme, podávame bud samostatne s tatarskou omáčkou alebo ako veľmi chutnú prílohu k rôzne upraveným mäsám alebo k rôznym zeleninovým omáčkam alebo k špenátu.