-
Máte domácu pekáreň na chleba ?
-
ANO: Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hodové samo za 1,5 hod.
-
NIE: Kto nemá, tak 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
-
Vytvarujeme požadovaný tvar (ovál, podlhovastú kneľu, kocku, úsečku, triangel, ...)
-
Vložíme do nádobky na parenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť (Ak ale máme čas, kľudne aj 30 minút) až potom paríme 20 minút.
-
Je dôležité pred parením nechať podkysnúť, bude nádherná, NADÝCHANÁ MAKUČKÁ :-)
-
Odporúčam pred parením všetko riadne potrieť olejom, alebo maslom - lepšie sa oddelí, ak sa prilepí. Počas tých 20 minút zásadne neotvárať, nekontrolovať, preto si rozmyslite, koľko vody dáte na parenie.
-
Knedľa nesmie byť vo vode, ale ak sa Vám voda minie, môžete poškodiť hrniec, preto odporúčam priviesť vodu do varu a ďalej PARIŤ len pomaličky - aby sa para vytvárala, ale zase nie toľko, aby to všetko uniklo z hrnca.
-
Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom (unikne nám prebytočná para a knedľa ostane pekná nafúkaná - ako perinka. necháme trošku obschnúť, na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.