Fantastická domáca knedľa
Až osobná skúsenosť z domácou knedľou u kamarátovej babky ma presvedčila, že je lepšie si ju spraviť, ako kúpiť.
Ingrediencie
- 500 g múka polohrubá
- 250 ml mlieko+voda 125 ml + 125 ml
- 1 čl soľ
- 1 vajce
- 2 PL oleja
- 1 sáčok droždia cca 7g
- 2 PL cukor kryštálový
Inštrukcie
-
Máte domácu pekáreň na chleba ?
-
ANO: Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hodové samo za 1,5 hod.
-
NIE: Kto nemá, tak 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
-
Vytvarujeme požadovaný tvar (ovál, podlhovastú kneľu, kocku, úsečku, triangel, ...)
-
Vložíme do nádobky na parenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť (Ak ale máme čas, kľudne aj 30 minút) až potom paríme 20 minút.
-
Je dôležité pred parením nechať podkysnúť, bude nádherná, NADÝCHANÁ MAKUČKÁ 🙂
-
Odporúčam pred parením všetko riadne potrieť olejom, alebo maslom - lepšie sa oddelí, ak sa prilepí. Počas tých 20 minút zásadne neotvárať, nekontrolovať, preto si rozmyslite, koľko vody dáte na parenie.
-
Knedľa nesmie byť vo vode, ale ak sa Vám voda minie, môžete poškodiť hrniec, preto odporúčam priviesť vodu do varu a ďalej PARIŤ len pomaličky - aby sa para vytvárala, ale zase nie toľko, aby to všetko uniklo z hrnca.
-
Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom (unikne nám prebytočná para a knedľa ostane pekná nafúkaná - ako perinka. necháme trošku obschnúť, na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.
Poznámky k receptu
POZNÁMKA PRE NOVÁČIKOV: Parenie znamená, že máme dve nádoby. Jedna je položená na druhej. Tá vrchná má dierkované dno a tam je knedľa. Tá spodná je naplnená vodou (nesmie siahať až po spodok tej vrchnej) a tá voda sa varí. vytvárajúca para prechádza cez dierky do vrchného hrnca a tepelne pripravuje tú knedľu).
Prosím,ako máte drozdie čerstvé,koľko geamov?Ďakujem
Najlepšia knedľa akú som kedy jedla.tuto robím už pravidelne a celá rodina si pochvaľuje