5 from 1 vote
Fantastická domáca knedľa
Až osobná skúsenosť z domácou knedľou u kamarátovej babky ma presvedčila, že je lepšie si ju spraviť, ako kúpiť.
Ingrediencie
  • 500 g múka polohrubá
  • 250 ml mlieko+voda 125 ml + 125 ml
  • 1 čl soľ
  • 1 vajce
  • 2 PL oleja
  • 1 sáčok droždia cca 7g
  • 2 PL cukor kryštálový
Inštrukcie
  1. Máte domácu pekáreň na chleba ?
  2. ANO: Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hodové samo za 1,5 hod.
  3. NIE: Kto nemá, tak 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
  4. Vytvarujeme požadovaný tvar (ovál, podlhovastú kneľu, kocku, úsečku, triangel, ...)
  5. Vložíme do nádobky na parenie a necháme ešte 15 minút podkysnúť (Ak ale máme čas, kľudne aj 30 minút) až potom paríme 20 minút.
  6. Je dôležité pred parením nechať podkysnúť, bude nádherná, NADÝCHANÁ MAKUČKÁ 🙂
  7. Odporúčam pred parením všetko riadne potrieť olejom, alebo maslom - lepšie sa oddelí, ak sa prilepí. Počas tých 20 minút zásadne neotvárať, nekontrolovať, preto si rozmyslite, koľko vody dáte na parenie.
  8. Knedľa nesmie byť vo vode, ale ak sa Vám voda minie, môžete poškodiť hrniec, preto odporúčam priviesť vodu do varu a ďalej PARIŤ len pomaličky - aby sa para vytvárala, ale zase nie toľko, aby to všetko uniklo z hrnca.
  9. Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku, popicháme špáradlom (unikne nám prebytočná para a knedľa ostane pekná nafúkaná - ako perinka. necháme trošku obschnúť, na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.
Poznámky k receptu

POZNÁMKA PRE NOVÁČIKOV: Parenie znamená, že máme dve nádoby. Jedna je položená na druhej. Tá vrchná má dierkované dno a tam je knedľa. Tá spodná je naplnená vodou (nesmie siahať až po spodok tej vrchnej) a tá voda sa varí. vytvárajúca para prechádza cez dierky do vrchného hrnca a tepelne pripravuje tú knedľu).