Tento recept je prakticky bez práce, nehrozí, že nám v hrnci niečo prihorí a hlavne netreba pri tom stáť a sústavne miešať kedže sa škvarí pri nižšej teplote ako na sporáku, predĺži sa prirodzene doba škvarenia na dvojnásobok. Ja som vytápala masť a oškvarky v hrnci Delimano Stone Legend s nepriľnavým povrchom, ktorý má kombináciu povrchu quantanium REAL STONE s charakterom skutočného kameňa a prírodného smaltu, je vhodný aj do rúry i na sporák a veľmi sa mi osvedčil aj pri iných receptoch, varení, dusení a pečení. Domáca masť a domáce oškvarky sú veľmi kvalitné a voňavé, zatiaľ čo tie kúpené z obchodu majú nie dobrú farbu a určitý zápach, lebo žiaľ,spolu so slaninou vytápajú aj hovädzí loj a bravčový medzičrevný brušný tuk, ktorý charakteristicky zapácha. Dostala som kúpiť 5 cm vysokú snehobielu veľmi kvalitnú chrbtovú slaninu u mäsiara, čo je zriedkavosť, lebo sa bežne zabíjajú na bitúnkoch prasce o váhe do 130 kg a na takúto slaninu musí byť prasa vykŕmené aspoň nad 200 kg. Ked som prepočítala cenu, za 1 kg tejto slaniny som dala 1,90 €, kým 1 kg hotovej masti v obchode stojí cca 4 € a oškvarky stoja až 12,95 € za 1 kg, potom moje náklady sú o viac ako 60 % nižšie, čiže domáce sú výrazne lacnejšie a o kvalite ani nehovoriac. Z každého hľadiska sa oplatí vytopiť masť a oškvarky doma, samozrejme bola doma ochutnávka ešte teplých oškvarkov s čerstvo upečeným kváskovým chlebom :-) Mne vyšli z tejto várky 3 a pol pohára masti o objeme 0,7 litra a hotové oškvarky 1 a pol pohára o objeme 0,7 litra.