Domáca bravčová masť a oškvarky z rúry
Tento výborný recept sa od klasického spôsobu škvarenia masti a prípravy oškvariek líši tým, že masť sa vytápa v rúre dlhšie pri nižšej teplote ako obvykle, pričom netreba vôbec miešať suroviny.
Ingrediencie
  • 2500 gramov kvalitnej surovej chrbtovej slaniny
  • 50 ml studenej vody
  • 50 ml studeného mlieka
Inštrukcie
  1. V prvom rade dbáme na 2 dôležité základné veci, a to: 1. kúpime kvalitnú vysokú chrbtovú slaninu, ak sa dá, tak najlepšie domácu. 2. výber správnej nádoby, v ktorej sa bude slanina vytápať v trúbe, najlepšie liatinovú nádobu, či už pekáč alebo hrniec alebo aspoň smaltovanú, vhodnú na použitie v rúre a dostatočne vysokú, aby sa masť z nej nevyliala a neprskala. Chrbtovú slaninu umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky o hrane 2 až 2,5 cm.
  2. Do nádoby nalejeme malé množstvo studenej vody, vsypeme kocky pokrájanej slaniny, nesolíme, vložíme neprikryté do rúry vyhriatej na 140 stupňov C, pečieme asi 3 hodiny, občas skontrolujeme, či sa masť nevarí a nevrie, pri tejto teplote obyčajne nevrie, je rovnomerne prehriata na uvedenú teplotu, kocky slaniny sa vytápajú a plávajú na povrchu, vôbec netreba miešať.
  3. Vytopenú masť asi v polovici času z časti odoberieme do inej nádoby a pokračujeme v pečení a škvarení bez miešania dalej.
  4. Vytopenú masť postupne prelejeme do suchých čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme viečkom.
  5. Po 3 hodinách nádobu s masťou a škvarkami vyberieme na sporák, časť masti odoberieme do inej nádoby /pokračujeme, ako už bolo popísané vyššie/, necháme zvyšok masti, aby sa sa jej hladina v nádobe ustálila - asi 15 minút a pomaličky po častiach prilejeme do horúcej masti v nádobe studené mlieko, opatrne lebo masť začne výrazne peniť, premiešame, lebo oškvarky klesli na dno.
  6. Zapneme horák pod nádobou na minimum a pomaly zahrievame, miešame, kým sa vytvorená pena nevyčíri a oškvarky znovu vyplávajú na povrch, ked začnú tuhnúť, dopečieme ich do zlatočervenej až zlatohnedej farby, ked dosiahnu nami požadovanú farbu, vyberieme ich z nádoby do zaváraninových pohárov a necháme vychladnúť, podľa chuti osolíme a premiešame, zaviečkujeme.
  7. Rovnako premiešame pred zaviečkovaním aj masť v pohároch, masť však nesolíme. Vychladnuté oškvarky a masť odložíme do chladničky.
Poznámky k receptu

Tento recept je prakticky bez práce, nehrozí, že nám v hrnci niečo prihorí a hlavne netreba pri tom stáť a sústavne miešať kedže sa škvarí pri nižšej teplote ako na sporáku, predĺži sa prirodzene doba škvarenia na dvojnásobok. Ja som vytápala masť a oškvarky v hrnci Delimano Stone Legend s nepriľnavým povrchom, ktorý má kombináciu povrchu quantanium REAL STONE s charakterom skutočného kameňa a prírodného smaltu, je vhodný aj do rúry i na sporák a veľmi sa mi osvedčil aj pri iných receptoch, varení, dusení a pečení. Domáca masť a domáce oškvarky sú veľmi kvalitné a voňavé, zatiaľ čo tie kúpené z obchodu majú nie dobrú farbu a určitý zápach, lebo žiaľ,spolu so slaninou vytápajú aj hovädzí loj a bravčový medzičrevný brušný tuk, ktorý charakteristicky zapácha. Dostala som kúpiť 5 cm vysokú snehobielu veľmi kvalitnú chrbtovú slaninu u mäsiara, čo je zriedkavosť, lebo sa bežne zabíjajú na bitúnkoch prasce o váhe do 130 kg a na takúto slaninu musí byť prasa vykŕmené aspoň nad 200 kg. Ked som prepočítala cenu, za 1 kg tejto slaniny som dala 1,90 €, kým 1 kg hotovej masti v obchode stojí cca 4 € a oškvarky stoja až 12,95 € za 1 kg, potom moje náklady sú o viac ako 60 % nižšie, čiže domáce sú výrazne lacnejšie a o kvalite ani nehovoriac. Z každého hľadiska sa oplatí vytopiť masť a oškvarky doma, samozrejme bola doma ochutnávka ešte teplých oškvarkov s čerstvo upečeným kváskovým chlebom 🙂 Mne vyšli z tejto várky 3 a pol pohára masti o objeme 0,7 litra a hotové oškvarky 1 a pol pohára o objeme 0,7 litra.