-
Do misy robota nasypeme preosiatu múku, zmiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom, necháme vykysnúť kvások, k vykysnutému kvásku prilejeme vlažné rozpustené maslo a pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké pružné mäkšie cesto.
-
Cesto dáme na jemne pomúčnú dosku, rozdelíme na polovicu a z každej polovice rozvaľkáme veľký kruh, ktorý nožom rozdelíme na 4 rovnaké rovnoramenné trojuholníky.
-
Každý trojuholník ešte rozvaľkáme na tenko na dlhý trojuholník, ktorý od širšej strany na tesno zvinieme smerom k hrotu, čím vznikne rohlík, ktorého oba konce zahneme smerom nadol.
-
Rožky dáme na plech vystlaný teflonovou fóliou, povrch potrieme studeným mliekom a vložíme piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov, pečieme do ružova, čo trvá asi 15 minút.
-
Počas pečenia rožkov máme na spodku trúby hrnček s vriacou vodou, rožky krásne nakysnú v priebehu pečenia.
-
Upečené rožky servírujeme na raňajky, najlepšie chutia ešte vlažné, majú fantasticky chutnú mäkkučkú vláčnu a nadýchanú striedku, na povrchu sú príjemne chrumkavé.
-
Podávame bud samostatne potreté maslom, obložené rôznymi údeninami , syrmi, paštétou zeleninou alebo ako výbornú prílohu k sýtym polievkam, gulášom a k rôzne upravenému mäsu na šťave.