Rýchle maslové rožky na raňajky
Tieto rožky sú veľmi jednoduché, po spracovaní cesta netreba čakať na vykysnutie, po vytvarovaní sa hned pečú a sú rýchlo hotové, majú výbornú chuť.
Ingrediencie
  • 350 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 1 lyžička soli
  • 25 gramov čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru kyštál
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 30 gramov rozpusteného vlažného masla
  • 1 lyžica studeného mlieka na potretie rožkov
Inštrukcie
  1. Do misy robota nasypeme preosiatu múku, zmiešame so soľou, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom, necháme vykysnúť kvások, k vykysnutému kvásku prilejeme vlažné rozpustené maslo a pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké pružné mäkšie cesto.
  2. Cesto dáme na jemne pomúčnú dosku, rozdelíme na polovicu a z každej polovice rozvaľkáme veľký kruh, ktorý nožom rozdelíme na 4 rovnaké rovnoramenné trojuholníky.
  3. Každý trojuholník ešte rozvaľkáme na tenko na dlhý trojuholník, ktorý od širšej strany na tesno zvinieme smerom k hrotu, čím vznikne rohlík, ktorého oba konce zahneme smerom nadol.
  4. Rožky dáme na plech vystlaný teflonovou fóliou, povrch potrieme studeným mliekom a vložíme piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov, pečieme do ružova, čo trvá asi 15 minút.
  5. Počas pečenia rožkov máme na spodku trúby hrnček s vriacou vodou, rožky krásne nakysnú v priebehu pečenia.
  6. Upečené rožky servírujeme na raňajky, najlepšie chutia ešte vlažné, majú fantasticky chutnú mäkkučkú vláčnu a nadýchanú striedku, na povrchu sú príjemne chrumkavé.
  7. Podávame bud samostatne potreté maslom, obložené rôznymi údeninami , syrmi, paštétou zeleninou alebo ako výbornú prílohu k sýtym polievkam, gulášom a k rôzne upravenému mäsu na šťave.
Poznámky k receptu

Ak tieto rožky upečiete raz, budete ich piecť pravidelne, ak milujete chutné chrumkavé čerstvé teplé domáce rožky, lebo sú rýchlo hotové, do 30 minút si môžete na týchto rožkoch už pochutnávať.