Vytlačiť
Jablkové mafiny
Jablkové mafiny - šťavnaté, zdravé, dobré
-
60
g
masla - zmäknutého
-
150
g
hladkej alebo špaldovej múky
-
100
g
kryštálového cukru
-
1
veľké jablko
-
1
veľká mrkva
asi 150 g
-
2
vajcia
-
70
ml
mlieka
-
1
PL ovsených vločiek - necháme napučať v mlieku
-
2
ČL kypriaceho prášku
-
štipka soli
-
1
ČL mletej škorice
-
na štipku noža pomletých klinčekov
-
1
PL sušených brusníc - necháme napučať vo vode
alebo hrozienok, potom vyžmýkame
-
Na polevu:
-
šťava z polovice citróna
-
4
PL práškového cukru
-
V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, so soľou, s mletými klinčekmi a so škoricou. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
-
Ošúpané jablká a očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame.
-
Maslo vymiešame s kryštálovým cukrom a vajcami, pridáme mlieko s vločkami a múčnu zmes.
-
Všetko dobre premiešame. Na záver pridáme jablká, mrkvu a brusnice.
-
Do jamiek mafinového plechu vložíme papierové košíčky. Do každého dáme 1-2 lyžice cesta - plníme tak 1 cm pod okraj, lebo mafiny narastú.
-
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
-
Medzitým pripravíme polevu: Citrónovú šťavu dohladka vymiešame s práškovým cukrom.
-
Citrónovú polevu nastriekame alebo natrieme na mafiny. Môžeme ozdobiť marcipánovou ozdobou a necháme stuhnúť.
Keďže ja som nedala do polevy toľko veľa cukru, nie je biela, iba priesvitná, ale chutí aj tak výborne.