Jablkové mafiny
Jablkové mafiny - šťavnaté, zdravé, dobré
Ingrediencie
  • 60 g masla - zmäknutého
  • 150 g hladkej alebo špaldovej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 veľké jablko
  • 1 veľká mrkva asi 150 g
  • 2 vajcia
  • 70 ml mlieka
  • 1 PL ovsených vločiek - necháme napučať v mlieku
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 ČL mletej škorice
  • na štipku noža pomletých klinčekov
  • 1 PL sušených brusníc - necháme napučať vo vode alebo hrozienok, potom vyžmýkame
  • Na polevu:
  • šťava z polovice citróna
  • 4 PL práškového cukru
Inštrukcie
  1. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, so soľou, s mletými klinčekmi a so škoricou. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
  2. Ošúpané jablká a očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame.
  3. Maslo vymiešame s kryštálovým cukrom a vajcami, pridáme mlieko s vločkami a múčnu zmes.
  4. Všetko dobre premiešame. Na záver pridáme jablká, mrkvu a brusnice.
  5. Do jamiek mafinového plechu vložíme papierové košíčky. Do každého dáme 1-2 lyžice cesta - plníme tak 1 cm pod okraj, lebo mafiny narastú.
  6. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
  7. Medzitým pripravíme polevu: Citrónovú šťavu dohladka vymiešame s práškovým cukrom.
  8. Citrónovú polevu nastriekame alebo natrieme na mafiny. Môžeme ozdobiť marcipánovou ozdobou a necháme stuhnúť.
Poznámky k receptu

Keďže ja som nedala do polevy toľko veľa cukru, nie je biela, iba priesvitná, ale chutí aj tak výborne.