Jablkové mafiny
Jablkové mafiny - šťavnaté, zdravé, dobré
Ingrediencie
- 60 g masla - zmäknutého
- 150 g hladkej alebo špaldovej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 veľké jablko
- 1 veľká mrkva asi 150 g
- 2 vajcia
- 70 ml mlieka
- 1 PL ovsených vločiek - necháme napučať v mlieku
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 1 ČL mletej škorice
- na štipku noža pomletých klinčekov
- 1 PL sušených brusníc - necháme napučať vo vode alebo hrozienok, potom vyžmýkame
- Na polevu:
- šťava z polovice citróna
- 4 PL práškového cukru
Inštrukcie
-
V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, so soľou, s mletými klinčekmi a so škoricou. Rúru vyhrejeme na 180 °C.
-
Ošúpané jablká a očistenú mrkvu nahrubo nastrúhame.
-
Maslo vymiešame s kryštálovým cukrom a vajcami, pridáme mlieko s vločkami a múčnu zmes.
-
Všetko dobre premiešame. Na záver pridáme jablká, mrkvu a brusnice.
-
Do jamiek mafinového plechu vložíme papierové košíčky. Do každého dáme 1-2 lyžice cesta - plníme tak 1 cm pod okraj, lebo mafiny narastú.
-
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
-
Medzitým pripravíme polevu: Citrónovú šťavu dohladka vymiešame s práškovým cukrom.
-
Citrónovú polevu nastriekame alebo natrieme na mafiny. Môžeme ozdobiť marcipánovou ozdobou a necháme stuhnúť.
Poznámky k receptu
Keďže ja som nedala do polevy toľko veľa cukru, nie je biela, iba priesvitná, ale chutí aj tak výborne.