-
Maces nalámeme na menšie kúsky a nadrvíme ho pomocou valčeka na cesto, vložíme do misy.
-
V inej miske rozšľaháme vajcia s husacou masťou a premiešame ho s macesom, ktorý osolíme a okoreníme uvedenými koreninami.
-
Zmes nesmie byť ani príliš hustá - uvarené knedličky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedka, knedličky by sa počas varenia rozpadli.
-
Dohustíme pridaním macesu, nariedime vývarom do konzistencie, aby sa dali tvarovať knedličky.
-
Macesovú masu necháme 1 hodinu stáť a potom vlhkými rukami tvarujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech, varením značne zväčšia svoj objem.
-
Knedličky varíme miernym varom prikryté pokrievkou v slepačom vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývať a nenakúkať do hrnca!!!
-
Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť na podnose a každý si naberie sám podľa chuti.
-
Knedličky môžeme variť aj v osolenej vode, potom ich robíme väčšie a podávame ich ako prílohu k jedlám na šťave. Správne uvarené knedličky majú byť ľahučke, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.