Originál židovské macesové knedličky do polievky
Macesové knedličky sa dávajú do Zlatej slepačej polievky - Goldene joich. Sú spájané so židovským sviatkom Pesach, čo je židovská Veľká noc, ale pripravujú sa aj kedykoľvek inokedy. Dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ich naučil variť, ako aj z
Ingrediencie
- 150 gramov nadrveného macesu
- 3 vajcia
- 3 lyžice rozpustenej husacej masti
- 120 ml slepačieho vývaru /nie bujón z kocky/
- vývar slepačí na varenie knedličiek podľa potreby
- soľ podľa chuti
- 2 až 3 štipky mletého čierneho korenia
- 2 až 3 štipky mletého zázvoru
- 2 - 3 štipky mletého muškátového kvetu
Inštrukcie
-
Maces nalámeme na menšie kúsky a nadrvíme ho pomocou valčeka na cesto, vložíme do misy.
-
V inej miske rozšľaháme vajcia s husacou masťou a premiešame ho s macesom, ktorý osolíme a okoreníme uvedenými koreninami.
-
Zmes nesmie byť ani príliš hustá - uvarené knedličky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedka, knedličky by sa počas varenia rozpadli.
-
Dohustíme pridaním macesu, nariedime vývarom do konzistencie, aby sa dali tvarovať knedličky.
-
Macesovú masu necháme 1 hodinu stáť a potom vlhkými rukami tvarujeme knedličky o čosi väčšie ako vlašský orech, varením značne zväčšia svoj objem.
-
Knedličky varíme miernym varom prikryté pokrievkou v slepačom vývare asi 10 minút. Počas varenia neodkrývať a nenakúkať do hrnca!!!
-
Hotové knedličky vkladáme priamo do horúcej polievky alebo ich servírujeme zvlášť na podnose a každý si naberie sám podľa chuti.
-
Knedličky môžeme variť aj v osolenej vode, potom ich robíme väčšie a podávame ich ako prílohu k jedlám na šťave. Správne uvarené knedličky majú byť ľahučke, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.
Kde sa dobre vari, tam sa dobre dari. Horuca polievka s macesovými knedlickami-dobitie energie v mrazivom pocasi
Ja pridávam aj trochu petržlenovej vňate