-
Deň pred prípravou kúpime riadny kus pekne prerasteného bôčika, umyjeme ho, osušíme, kožu pokrájame ostrým nožom na kocky o strane asi 1 cm.
-
Bôčik poriadne nasolíme z každej strany, prešpikujeme hojne strúčikmi cesnaku, dáme do pekáča, prikryjeme pokrievkou a odložíme na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc.
-
Ráno ho vyberieme z chladničky, z každej strany potrieme pálivým paprikovým krémom Erős Pista , recept TU : https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1172 , bôčik posypeme celým kmínom, dáme ho kožou nadol do pekáča s niekoľkými lyžicami domácej bravčovej masti, podlejeme trochou horúcej vody, prikryjeme pekáč alobalom a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a pečieme pri tejto teplote asi 35 minút, potom bôčik obrátime kožou nahor, pečieme dalších 35 minút za prelievania chutným výpekom, podľa potreby podlejeme malým množstvom horúcej vody.
-
Zatiaľ očistíme zemiaky a pokrájame na menšie kusy, očistenú cibuľu pokrájame na kolieska.
-
Po uvedenej dobe odstránime alobal, k bôčiku pridáme zemiaky a cibuľu, zvýšime teplotu na 200 stupňov C a za častého prelievania výpekom všetko spolu dopečieme, kým kožička na bôčiku nebude pekne do červeno - hneda a krásne chrumkava.
-
Upečený bôčik vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme ho 20 minút odpočívať, aby sa vo vnútri rozložili a ustálili všetky šťavy, potom ho pokrájame na porcie.
-
Pokrájaný bôčik servírujeme horúci spolu s upečenými zemiakmi a cibuľou, podlejeme chutným výpekom, prílohy môžu byť rôzne podľa našej chuti a výberu. Takto upečený bôčik má vynikajúcu pikantnú chuť, je krásne voňavý po cesnaku, na povrchu má perfektne do chrumkava vypečenú kožičku a pod ňou veľmi lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko.