Pikantný pečený bravčový bôčik so zemiakmi
Kto by nemal rád kus pikantného šťavnatého pečeného bôčika s chutnou prílohou? Vyskúšajte tento recept aj Vy a môžete posúdiť sami 🙂
Ingrediencie
- 1300 1500 gramov pekného prerasteného bravčového bôčika
- 2 lyžice Erős Pista - domáceho pálivého paprikového krému
- 3 cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 3 lyžice domácej bravčovej masti
- 1 lyžica celej rasce
- 2 lyžice soli
- 600 gramov zemiakov
- horúca voda na podlievanie podľa potreby
Inštrukcie
-
Deň pred prípravou kúpime riadny kus pekne prerasteného bôčika, umyjeme ho, osušíme, kožu pokrájame ostrým nožom na kocky o strane asi 1 cm.
-
Bôčik poriadne nasolíme z každej strany, prešpikujeme hojne strúčikmi cesnaku, dáme do pekáča, prikryjeme pokrievkou a odložíme na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc.
-
Ráno ho vyberieme z chladničky, z každej strany potrieme pálivým paprikovým krémom Erős Pista , recept TU : https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1172 , bôčik posypeme celým kmínom, dáme ho kožou nadol do pekáča s niekoľkými lyžicami domácej bravčovej masti, podlejeme trochou horúcej vody, prikryjeme pekáč alobalom a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a pečieme pri tejto teplote asi 35 minút, potom bôčik obrátime kožou nahor, pečieme dalších 35 minút za prelievania chutným výpekom, podľa potreby podlejeme malým množstvom horúcej vody.
-
Zatiaľ očistíme zemiaky a pokrájame na menšie kusy, očistenú cibuľu pokrájame na kolieska.
-
Po uvedenej dobe odstránime alobal, k bôčiku pridáme zemiaky a cibuľu, zvýšime teplotu na 200 stupňov C a za častého prelievania výpekom všetko spolu dopečieme, kým kožička na bôčiku nebude pekne do červeno - hneda a krásne chrumkava.
-
Upečený bôčik vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme ho 20 minút odpočívať, aby sa vo vnútri rozložili a ustálili všetky šťavy, potom ho pokrájame na porcie.
-
Pokrájaný bôčik servírujeme horúci spolu s upečenými zemiakmi a cibuľou, podlejeme chutným výpekom, prílohy môžu byť rôzne podľa našej chuti a výberu. Takto upečený bôčik má vynikajúcu pikantnú chuť, je krásne voňavý po cesnaku, na povrchu má perfektne do chrumkava vypečenú kožičku a pod ňou veľmi lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko.
Poznámky k receptu
Môžeme ho podávať vychladený aj na studeno s dobrým čerstvo upečeným domácim chlebom a s domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami, kvašákmi, s domácou kvasenou sudovou kapustou alebo sezonnou zeleninou.