Pikantný pečený bravčový bôčik so zemiakmi
Kto by nemal rád kus pikantného šťavnatého pečeného bôčika s chutnou prílohou? Vyskúšajte tento recept aj Vy a môžete posúdiť sami 🙂
Ingrediencie
  • 1300 1500 gramov pekného prerasteného bravčového bôčika
  • 2 lyžice Erős Pista - domáceho pálivého paprikového krému
  • 3 cibule
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 1 lyžica celej rasce
  • 2 lyžice soli
  • 600 gramov zemiakov
  • horúca voda na podlievanie podľa potreby
Inštrukcie
  1. Deň pred prípravou kúpime riadny kus pekne prerasteného bôčika, umyjeme ho, osušíme, kožu pokrájame ostrým nožom na kocky o strane asi 1 cm.
  2. Bôčik poriadne nasolíme z každej strany, prešpikujeme hojne strúčikmi cesnaku, dáme do pekáča, prikryjeme pokrievkou a odložíme na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc.
  3. Ráno ho vyberieme z chladničky, z každej strany potrieme pálivým paprikovým krémom Erős Pista , recept TU : https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=1172 , bôčik posypeme celým kmínom, dáme ho kožou nadol do pekáča s niekoľkými lyžicami domácej bravčovej masti, podlejeme trochou horúcej vody, prikryjeme pekáč alobalom a vložíme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a pečieme pri tejto teplote asi 35 minút, potom bôčik obrátime kožou nahor, pečieme dalších 35 minút za prelievania chutným výpekom, podľa potreby podlejeme malým množstvom horúcej vody.
  4. Zatiaľ očistíme zemiaky a pokrájame na menšie kusy, očistenú cibuľu pokrájame na kolieska.
  5. Po uvedenej dobe odstránime alobal, k bôčiku pridáme zemiaky a cibuľu, zvýšime teplotu na 200 stupňov C a za častého prelievania výpekom všetko spolu dopečieme, kým kožička na bôčiku nebude pekne do červeno - hneda a krásne chrumkava.
  6. Upečený bôčik vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme ho 20 minút odpočívať, aby sa vo vnútri rozložili a ustálili všetky šťavy, potom ho pokrájame na porcie.
  7. Pokrájaný bôčik servírujeme horúci spolu s upečenými zemiakmi a cibuľou, podlejeme chutným výpekom, prílohy môžu byť rôzne podľa našej chuti a výberu. Takto upečený bôčik má vynikajúcu pikantnú chuť, je krásne voňavý po cesnaku, na povrchu má perfektne do chrumkava vypečenú kožičku a pod ňou veľmi lahodné šťavnaté mäkkučké mäsíčko.
Poznámky k receptu

Môžeme ho podávať vychladený aj na studeno s dobrým čerstvo upečeným domácim chlebom a s domácimi nakladanými sladko - kyslými uhorkami, kvašákmi, s domácou kvasenou sudovou kapustou alebo sezonnou zeleninou.