-
Kuchynsky upravenú kačku dočistíme od zvyškov peria, umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, kožu niekoľkokrát rovnobežne šikmo narežeme, aby sa lepšie vypiekol tuk z kačky počas pečenia.
-
Kačku zvonka i zvnútra dobre nasolíme, dáme do pekáča a odložíme na noc odpočívať do chladničky. V deň pečenia zavčas rána vyberieme z chladničky, necháme ju na stole voľne aklimatizovať pri izbovej teplote - asi 1 hodinu. Zatiaľ odstopkujeme a zbavíme jadrovníka 2 neošúpané jablká, ktoré umyjeme, prekrojíme na polovice a vložíme kačke do brušnej dutiny, jablká výborne ochutia kačacie mäsíčko.
-
Kto chce, môže kačku ešte posypať celou rascou a majoránkou podľa svojich zvyklostí a chutí.
-
Pekáč s kačkou bez podliatia vodou prikryjeme na tesno alobalom /druhým pekáčom alebo vrchom pekáča/ a vložíme piecť do rúry. Pečieme na 120 stupňoch C, nie je to omyl, údaj je správny, kačku pečieme plných 5 hodín prsiami nahor bez otáčania po celý čas, bez prelievania vypečenou šťavou a bez nakúkania pod pokrievku.
-
Po tejto dobe odstránime alobal, zvýšime teplotu trúby na 200 stupňov C a kačku dopečieme, kým kožička bude pekne červenohnedá a chrumkavá, čo trvá asi 30 minút.
-
Upečenú kačku vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme 30 minút odpočívať, aby sa vo vnútri kačky ustálili šťavy a pri krájaní nevytiekli, potom pokrájame na porcie. Hotovú kačku podávame horúcu s domácou varenou kysnutou knedľou a s červenou kapustou na karameli, s pečeným jablkom, ako príloha je výborná aj zemiaková knedľa.