Pomaly pečená kačka takmer bez práce
Recept na veľmi chutnú pomaly pečenú kačku takmer bez práce, ktorá má šťavnaté mäkkučké mäsíčko ako masielko a do chrumkava vypečenú kožičku.
Ingrediencie
  • 1 kačka
  • cca 2500 gramov
  • soľ podľa chuti
Inštrukcie
  1. Kuchynsky upravenú kačku dočistíme od zvyškov peria, umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou, kožu niekoľkokrát rovnobežne šikmo narežeme, aby sa lepšie vypiekol tuk z kačky počas pečenia.
  2. Kačku zvonka i zvnútra dobre nasolíme, dáme do pekáča a odložíme na noc odpočívať do chladničky. V deň pečenia zavčas rána vyberieme z chladničky, necháme ju na stole voľne aklimatizovať pri izbovej teplote - asi 1 hodinu. Zatiaľ odstopkujeme a zbavíme jadrovníka 2 neošúpané jablká, ktoré umyjeme, prekrojíme na polovice a vložíme kačke do brušnej dutiny, jablká výborne ochutia kačacie mäsíčko.
  3. Kto chce, môže kačku ešte posypať celou rascou a majoránkou podľa svojich zvyklostí a chutí.
  4. Pekáč s kačkou bez podliatia vodou prikryjeme na tesno alobalom /druhým pekáčom alebo vrchom pekáča/ a vložíme piecť do rúry. Pečieme na 120 stupňoch C, nie je to omyl, údaj je správny, kačku pečieme plných 5 hodín prsiami nahor bez otáčania po celý čas, bez prelievania vypečenou šťavou a bez nakúkania pod pokrievku.
  5. Po tejto dobe odstránime alobal, zvýšime teplotu trúby na 200 stupňov C a kačku dopečieme, kým kožička bude pekne červenohnedá a chrumkavá, čo trvá asi 30 minút.
  6. Upečenú kačku vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom, necháme 30 minút odpočívať, aby sa vo vnútri kačky ustálili šťavy a pri krájaní nevytiekli, potom pokrájame na porcie. Hotovú kačku podávame horúcu s domácou varenou kysnutou knedľou a s červenou kapustou na karameli, s pečeným jablkom, ako príloha je výborná aj zemiaková knedľa.
Poznámky k receptu

Takto pečená kačka má úžasne šťavnaté mäsíčko, mäkkučké ako masielko, kožičku má krásne do chrumkava vypečenú a je takmer celkom bez práce, v pekáči je veľa vypečeného tuku, časťou prelejeme knedle a zvyšok zlejeme do pohára, je výborný na natieranie na čerstvý chlieb alebo pečivo.