-
Kvety púpavy zbierame po daždi, alebo na mieste, kde sa nepráši - ideálne mimo husto zabývanej oblasti.
-
Kvety neumývame, dáme ich do hrnca, podlejeme 1,5 litrami vody, pridáme šťavu z jedného vytlačeného citrónu a ostatné dva citróny nakrájame na kolieska (nezabudnite ich dobre vydrhnúť hubkou pod teplou až horúcou vodou).
-
Privedieme do varu a odložíme do komory (alebo pivnice) na 24 hodín lúhovať.
-
Po 24 hodinách vylúhovanú šťavu scedíme. Hodí sa na to husté oceľové sitko, alebo gáza je ešte lepšia. Nech Vás neplaší, že zmes je mútna, varom sa vyčíri.
-
Pridáme kilo a pol cukru a znovu privedieme do varu. Zastabilizujeme var na strednej rýchlosti - aby nevrelo divoko, ale aby bolo vidno, že vrie. Po zhruba 1,5 hodine sa nám povrch pokryje riedkou penou - to je signál, že hustota je akurát. Za ten čas sa nám odparí asi tak jedna tretina objemu a tekutina sa stane takou glejovitou.
-
Naberieme do ohriatych zaváraninových pohárov (ohrejeme vriacou vodou, alebo v rúre). Na sterilizovanie použijeme metódu SUCHÝ DUNCT.