Hustý púpavový med
Med je produktom včiel, to všetci vieme, toto je ale domáci púpavový med vyrobený dvojnohými včielkami 🙂
Ingrediencie
  • 400 kvetov rozkvitnutej púpavy
  • 3 citróny
  • 1,5 litra studenej vody
  • 1,5 kg kr. cukor
Inštrukcie
  1. Kvety púpavy zbierame po daždi, alebo na mieste, kde sa nepráši - ideálne mimo husto zabývanej oblasti.
  2. Kvety neumývame, dáme ich do hrnca, podlejeme 1,5 litrami vody, pridáme šťavu z jedného vytlačeného citrónu a ostatné dva citróny nakrájame na kolieska (nezabudnite ich dobre vydrhnúť hubkou pod teplou až horúcou vodou).
  3. Privedieme do varu a odložíme do komory (alebo pivnice) na 24 hodín lúhovať.
  4. Po 24 hodinách vylúhovanú šťavu scedíme. Hodí sa na to husté oceľové sitko, alebo gáza je ešte lepšia. Nech Vás neplaší, že zmes je mútna, varom sa vyčíri.
  5. Pridáme kilo a pol cukru a znovu privedieme do varu. Zastabilizujeme var na strednej rýchlosti - aby nevrelo divoko, ale aby bolo vidno, že vrie. Po zhruba 1,5 hodine sa nám povrch pokryje riedkou penou - to je signál, že hustota je akurát. Za ten čas sa nám odparí asi tak jedna tretina objemu a tekutina sa stane takou glejovitou.
  6. Naberieme do ohriatych zaváraninových pohárov (ohrejeme vriacou vodou, alebo v rúre). Na sterilizovanie použijeme metódu SUCHÝ DUNCT.
Poznámky k receptu

Suchý dunct: Med privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych pohárov. Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi medom a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť.