Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku (dierka 4mm) a pomiešať so soľou.
Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní, keď sa málo kúri, tak aj dlhšie. Keď už je zmes riadne vysušená, ešte ju na hodinu dať do rúry na cca 50 stupňov, nech sa dosuší na úplné maximum.
Alternatíva je vysušiť to naraz na 4 plechoc v teplovzdušnej rúre pri teplote cca 70-75 stupňov s vareškou vo dverách (aby boli dvierka rúry pootvorené). Vysušíta tak za 18-20 hodín - raz za hodinku premiešať - v noci samozrejme kľudne spite :-)
Po vysušení znova pomlieť na mlynčeku a pridať usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať . Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do nátierok, do mäsa, do polievky.
Poznámky k receptu
LEGENDA: 1.) všetko pripravené ma mletie (5-6 kg) 2.) štvrtina zmesy po 10 hodinovom sušení - polčas 3.) Vysušené a druhý krát pomleté (1,8 kg) 4.) Pridaná vysušená pomletá vňať (pred miešaním)