Domáca vegeta
Ingrediencie
- 1 kg mrkvy
- 1 kg petržlenu
- 0,5 kg kalerábu
- 0,5 kg zeleru
- 0,5 kg cibule
- 1-2 červené papriky aj kvôli farbe
- 1-2 hrste sušenej petržlenovej vňate
- 1-2 hrste sušenej zelerovej vňate
- 1-2 hrste sušeného ligurčeka vegeta, magi,
- 1 kg soli
Inštrukcie
-
Čerstvú zeleninu pomlieť na mäsovom mlynčeku (dierka 4mm) a pomiešať so soľou.
-
Rozložiť na cca 4-5 plechov a dať sušiť, hoci aj na radiátor. Ráno a večer zamiešať. Vysušiť by sa mala do 3-4 dní, keď sa málo kúri, tak aj dlhšie. Keď už je zmes riadne vysušená, ešte ju na hodinu dať do rúry na cca 50 stupňov, nech sa dosuší na úplné maximum.
-
Alternatíva je vysušiť to naraz na 4 plechoc v teplovzdušnej rúre pri teplote cca 70-75 stupňov s vareškou vo dverách (aby boli dvierka rúry pootvorené). Vysušíta tak za 18-20 hodín - raz za hodinku premiešať - v noci samozrejme kľudne spite 🙂
-
Po vysušení znova pomlieť na mlynčeku a pridať usušenú petržlenovú, zelerovú a ligurčekovú vňať . Kto chce, môže pridať cesnakový alebo aj hubový prášok. Táto vegeta je vhodná aj na maslový chlieb a do nátierok, do mäsa, do polievky.
Poznámky k receptu
LEGENDA: 1.) všetko pripravené ma mletie (5-6 kg) 2.) štvrtina zmesy po 10 hodinovom sušení - polčas 3.) Vysušené a druhý krát pomleté (1,8 kg) 4.) Pridaná vysušená pomletá vňať (pred miešaním)