Go Back
Vytlačiť

Maslová vianočka zo štyroch prameňov

Na sladké nedeľné raňajky mám vo zvyku upiecť túto maslovú vianočku, ktorú podávam k horúcemu kakau.

Ingrediencie

  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 1 štipka soli
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 42 gramov čerstvého droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 50 gramov vlažného rozpusteného masla
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potretie

Inštrukcie

  1. Do misy robota nasypeme hladkú múku, premiešame so soľou, práškovým a vanilkovým cukrom.
  2. Do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások.
  3. K vykysnutému kvásku pridáme celé vajce, prilejeme rozpustené vlažné maslo a pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké pružné mäkké cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť cesto 1 hodinu, vykysnuté cesto vyklopíme na nepomúčenú dosku, cesto vôbec nelepí a výborne sa s ním pracuje.
  4. Vytvarujeme z cesta zľahka valec, ktorý rozdelíme nožom na 8 približne rovnakých častí a vytvarujeme z nich malé bochníčky, ktoré necháme 15 minút podkysnúť.
  5. Každý bochníček rozšúľame dlaňami na šúľok cca 45 cm dlhý. Vezmeme 4 šúľky, ktoré hore stlačením spojíme, uchopíme prvý pravý krajný šúľok,ktorý vedieme ponad 2. a 3. šúľok, následne pod 4 šúľok a takto postupujeme sprava doľava, kým upletieme celú vianočku. T
  6. ak isto postupujeme so zostávajúcimi 4 šúľkami cesta a v závere máme 2 celé vianočky, ktoré preložíme na plech vystlaný teflonovou foliou a necháme ešte 15 minút podkysnúť, potom potrieme vianočky 2x za sebou rozšľahaným vajcom a vložíme piecť do trúby.
  7. Pečieme 30 minút na funkcii horný a dolný ohrev na teplote 180 stupňov C.
  8. Upečené vianočky vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke, potom pokrájame na porcie.
  9. Podávame s čerstvým maslom, s domácim lekvárom a s Nutellou, každý si môže natrieť vianočku podľa svojej chuti, preto túto vianočku robím na hladko, t. j. bez hrozienok, kandovaného ovocia či mandlí a iného ochutenia ako citronová a pomarančová kôra.

Poznámky k receptu

Z nápojov sa výborne hodí horúce kakao, horúci čaj a dobrá kávička. Vrelo odporúčam, lebo domácej vianočke sa žiadna kupovaná nevyrovná. Táto vianočka je vláčna, ľahučká a nadýchaná, nie je vôbec presladená.