-
Do misy robota nasypeme hladkú múku, premiešame so soľou, práškovým a vanilkovým cukrom.
-
Do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások.
-
K vykysnutému kvásku pridáme celé vajce, prilejeme rozpustené vlažné maslo a pomocou miesiacich hákov vymiesime hladké pružné mäkké cesto, ktoré prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple vykysnúť cesto 1 hodinu, vykysnuté cesto vyklopíme na nepomúčenú dosku, cesto vôbec nelepí a výborne sa s ním pracuje.
-
Vytvarujeme z cesta zľahka valec, ktorý rozdelíme nožom na 8 približne rovnakých častí a vytvarujeme z nich malé bochníčky, ktoré necháme 15 minút podkysnúť.
-
Každý bochníček rozšúľame dlaňami na šúľok cca 45 cm dlhý. Vezmeme 4 šúľky, ktoré hore stlačením spojíme, uchopíme prvý pravý krajný šúľok,ktorý vedieme ponad 2. a 3. šúľok, následne pod 4 šúľok a takto postupujeme sprava doľava, kým upletieme celú vianočku. T
-
ak isto postupujeme so zostávajúcimi 4 šúľkami cesta a v závere máme 2 celé vianočky, ktoré preložíme na plech vystlaný teflonovou foliou a necháme ešte 15 minút podkysnúť, potom potrieme vianočky 2x za sebou rozšľahaným vajcom a vložíme piecť do trúby.
-
Pečieme 30 minút na funkcii horný a dolný ohrev na teplote 180 stupňov C.
-
Upečené vianočky vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke, potom pokrájame na porcie.
-
Podávame s čerstvým maslom, s domácim lekvárom a s Nutellou, každý si môže natrieť vianočku podľa svojej chuti, preto túto vianočku robím na hladko, t. j. bez hrozienok, kandovaného ovocia či mandlí a iného ochutenia ako citronová a pomarančová kôra.