-
Najprv pripravíme fašírkovú zmes na mäsové guľôčky.
-
Do misy dáme mleté mäso - mix hovädzie a bravčové, mäso osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, pridáme vajce, vo vode namočenú a poriadne z vody vyžmýkanú žemľu a prelisovaný česnak.
-
Všetko spolu dobre premiešameme a zahustíme strúhankou na tvarovateľnú hmotu, ktorú odložíme na 1 hodinu odpočívať do chladničky, aby sa prepojily všetky chute.
-
Zatiaľ očistíme a pripravíme zeleninu.
-
Cibuľu pokrájame na mesiačiky, cesnak na plátky, zelené papriky a kapiu na hrubšie kusy, feferonku pokrájame na jemno, paradajky na mesiačiky, jarnú cibuľku na hrubšie kusy, cuketu na kolieska a nové zemiaky na krížalky, tie necháme zatiaľ vo vode odpočívať a posekáme petržlenovú vňať.
-
Masovou zmes vyberieme z chladničky a rukami navlhčenými ve vode vytvarujeme guľôčky o priemere asi 3 cm, položíme ich zatiaľ na podnos.
-
V hrnci rozohrejeme olej, orestujeme na oleji cibuli a na jemno pokrájanú feferonku, potom necháme rozvoňať plátky cesnakuku a restujeme asi 1 - 2 minúty.
-
Pridáme pokrájanú kapiu a papriky, ktoré opečieme, prilejeme domácu paradajkovú šťavu, orestujeme, pridáme mletú sladkú papriku a za stáleho miešania necháme úplne rozpustiť.
-
Dalej pridáme pokrájané paradajky a Erős Pista - domáci pálivý paprikový krém, zarestujeme, prihodíme pokrájanú jarnú cibuľku a na záver kolieska cukety, ktoré krátko opečieme.
-
Potom všetko podlejeme malým množstvom horúcej vody a vložíme pripravené mäsové guľôčky, lečo nesolíme, pretože paprikový krém i mäsové guľôčky sú slané dosť.
-
Povaríme, kým zmäknú mäsové guľôčky, zelenina má zostať al dente, nesmú sa rozvariť, musia zostať na skus.
-
Kým sa sa varí lečo s mäsovými guľôčkami, uvaríme v osolenej vode nové zemiaky, uvarené zemiaky scedíme a dáme ich do hrnca s čerstvým maslom a s čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou, v ktorých zemiaky obalíme tak, že protriasame zemiakmi v hrnci a všetko je naraz hotové.
-
Mäsové guľôčky na leče s cuketou podávame horúce.
-
Nejprv na tanier naberieme hotové lečo s cuketou, potom vložíme uvarené mäsové guľôčky a servírujeme s novými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou. Na tanieri ešte okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.