Go Back
Vytlačiť

Mäsové guľôčky na leče s cuketou na prírodno

Ingrediencie

  • ma mäsové guľôčky: 500 gramov mletého mäsa - mix hovädzieho a bravčového mäsa v pomere 1:1
  • 1 včerajšia žemľa
  • 1 vajce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • majoránka podľa chuti
  • strúhanka na zahustenie podľa potreby
  • na lečo s cuketou:
  • 4 kusy čerstvej zelenej papriky
  • 2 kusy čerstvej červenej kápie
  • 4 kusy čerstvých paradajok
  • 6 kusov jarnej cibuľky aj s vňaťou
  • 2 kusy čertvej feferonky
  • 300 gramov mladej cukety
  • 1 kus veľkej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 150 ml domácej paradajkovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky domáceho paprikového krému - Eros Pista
  • 1 polievková lyžica sladkej mletej červenej papriky
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 100 ml horúcej vody na podliatie

Inštrukcie

  1. Najprv pripravíme fašírkovú zmes na mäsové guľôčky.
  2. Do misy dáme mleté mäso - mix hovädzie a bravčové, mäso osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a majoránkou, pridáme vajce, vo vode namočenú a poriadne z vody vyžmýkanú žemľu a prelisovaný česnak.
  3. Všetko spolu dobre premiešameme a zahustíme strúhankou na tvarovateľnú hmotu, ktorú odložíme na 1 hodinu odpočívať do chladničky, aby sa prepojily všetky chute.
  4. Zatiaľ očistíme a pripravíme zeleninu.
  5. Cibuľu pokrájame na mesiačiky, cesnak na plátky, zelené papriky a kapiu na hrubšie kusy, feferonku pokrájame na jemno, paradajky na mesiačiky, jarnú cibuľku na hrubšie kusy, cuketu na kolieska a nové zemiaky na krížalky, tie necháme zatiaľ vo vode odpočívať a posekáme petržlenovú vňať.
  6. Masovou zmes vyberieme z chladničky a rukami navlhčenými ve vode vytvarujeme guľôčky o priemere asi 3 cm, položíme ich zatiaľ na podnos.
  7. V hrnci rozohrejeme olej, orestujeme na oleji cibuli a na jemno pokrájanú feferonku, potom necháme rozvoňať plátky cesnakuku a restujeme asi 1 - 2 minúty.
  8. Pridáme pokrájanú kapiu a papriky, ktoré opečieme, prilejeme domácu paradajkovú šťavu, orestujeme, pridáme mletú sladkú papriku a za stáleho miešania necháme úplne rozpustiť.
  9. Dalej pridáme pokrájané paradajky a Erős Pista - domáci pálivý paprikový krém, zarestujeme, prihodíme pokrájanú jarnú cibuľku a na záver kolieska cukety, ktoré krátko opečieme.
  10. Potom všetko podlejeme malým množstvom horúcej vody a vložíme pripravené mäsové guľôčky, lečo nesolíme, pretože paprikový krém i mäsové guľôčky sú slané dosť.
  11. Povaríme, kým zmäknú mäsové guľôčky, zelenina má zostať al dente, nesmú sa rozvariť, musia zostať na skus.
  12. Kým sa sa varí lečo s mäsovými guľôčkami, uvaríme v osolenej vode nové zemiaky, uvarené zemiaky scedíme a dáme ich do hrnca s čerstvým maslom a s čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou, v ktorých zemiaky obalíme tak, že protriasame zemiakmi v hrnci a všetko je naraz hotové.
  13. Mäsové guľôčky na leče s cuketou podávame horúce.
  14. Nejprv na tanier naberieme hotové lečo s cuketou, potom vložíme uvarené mäsové guľôčky a servírujeme s novými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou. Na tanieri ešte okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.

Poznámky k receptu

Ide o veľmi chutné, ľahké a pikantné letní jedlo s jednoduchou prípravou, ktoré je pomerne rýchlo hotové.