-
Odložíme si 4 strúčiky cesnaku a zvyšok nakrájame na drobulinké kúsky – nepučte ho. Do hrnca dáme maslo (cca 40 gramoa necháme ho roztopiť. Pridáme cesnak a veľmi pomaličky ho pražíme – nesmie zhnednúť, musí ostať svetlý. pražíme ho asi 5 minút a pridáme za lyžicu hladkej múky (tomuto sa hovorí zápražkZamiešame a necháme ZAPRAŽIŤ za stáleho miešania asi minútu. Pridáme vriaci vývar a pomaly varíme asi 10 minút. Ak budeme variť pomaly, polievka bude jemná. Po 10 minútach ponorným mixérom dôkladne rozmixujeme polievku (4-5 minúa pridáme smotanu, do ktorej sme zamiešali 1 PL hladkej múky. Dôkladne zamiešame (metlička je ideálna), necháme prejsť varom, odstavíme, zakryjeme a necháme dôjsť tak 10 minút.
-
Môže sa stať, že vývar je menej výrazný, vtedy môžeme v tomto štádiu ešte dosoliť podla chute. Štipka soli rozhodne nič nepokazí.
-
Podávame opečenými krutónkami z rožkov, čerstvou cibuľkou a tie 4 strúčiky, čo sme si odložili, tak tie nakrájame na tenké plátky, ktoré opražíme na masle – nesmú veľmi zhnednúť – maximálne tak zožltnúť a len mierne do hneda. Kto chce, môže ešte posypať strúhaným syrom parmezánového typu. (parmigiano reggiano, grana padano, pecorino, …)