Go Back
Vytlačiť

Základné domáce lístkové cesto

Základné domáce lístkové cesto

Ingrediencie

  • Tukové cesto:
  • 250 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • Závinové cesto:
  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • žĺtok
  • lyžička octu
  • 0,75 dl vlažnej vody

Inštrukcie

  1. Tukové cesto - Maslo a múku zmiešame a spracujeme cesto.
  2. Sformujeme do tvaru kocky a odložíme na chladné miesto kým urobíme druhé cesto.
  3. Závinové cesto - V múke romziešame soľ, pridáme žĺtok, ocot, vodu a vypracujeme vláčne cesto.
  4. Keď sa nelepí, sformujeme do tvaru bochníka a 15 minút na doske necháme odpočívať.
  5. Odpočinuté závinové cesto vyvaľkáme do tvaru štvorca, do stredu položíme tukové cesto.
  6. Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové cesto tak, aby bolo celkom zakryté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik, preložíme na tretiny, potom ešte napoly a poskladané cesto necháme 15 minúť odpočívať na chladnom mieste.
  7. Skladanie cesta opakujeme ešte 2 razy v 15 minútových prestávkach. Odpočinuté cesto vyvaľkáme.