Go Back
Vytlačiť

Polročné koláčiky

Kysnuté koláčiky, ktoré vydržia aj „pol roka“ - vhodné aj pre dia

Ingrediencie

  • 500 g hl. múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 250 g masla
  • soľ
  • 40 g droždia
  • troška mlieka na kvások

Inštrukcie

  1. Z droždia a mlieka urobíme kvások. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme zmäknutý tuk, vajcia, kvások a vypracujeme stredne tuhé cesto.
  2. Po 15 min. ho prevalkáme a poskladáme (tak ako lístkové cesto) a necháme 15 minút kysnúť. Potom cesto rozvalkáme a rozkrájame na štvorce.
  3. Naplníme ich lekvárom, makom alebo orechovou plnkou.
  4. Štvorce preložíme na šatôčky alebo skrútime na rožky.
  5. Necháme na plechu nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do ružova.
  6. Vychladnuté môžeme jesť alebo uložené v papierovej škatuli vydržia aj „pol roka“ pravda ak sa medzitým nezjedia.