Vytlačiť
Polročné koláčiky
Kysnuté koláčiky, ktoré vydržia aj „pol roka“ - vhodné aj pre dia
-
500
g
hl. múky
-
1
prášok do pečiva
-
2
vajcia
-
250
g
masla
-
soľ
-
40
g
droždia
-
troška mlieka na kvások
-
Z droždia a mlieka urobíme kvások. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme zmäknutý tuk, vajcia, kvások a vypracujeme stredne tuhé cesto.
-
Po 15 min. ho prevalkáme a poskladáme (tak ako lístkové cesto) a necháme 15 minút kysnúť. Potom cesto rozvalkáme a rozkrájame na štvorce.
-
Naplníme ich lekvárom, makom alebo orechovou plnkou.
-
Štvorce preložíme na šatôčky alebo skrútime na rožky.
-
Necháme na plechu nakysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme do ružova.
-
Vychladnuté môžeme jesť alebo uložené v papierovej škatuli vydržia aj „pol roka“ pravda ak sa medzitým nezjedia.