Go Back
Vytlačiť

Vanilkové rožky - nenormálne jemné

Recept na vanilkové rožky, ktorý je možno o trošku náročnejší, ale iba na prvý pohľad. Akonáhle sa do toho pustíte, prídete tomu na chuť.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g ozajstného masla
  • 100 g najemno pomletých orechov nejlepšie bez škrupiny
  • 100 g práškového cukru

Inštrukcie

  1. Kto robieva vanilkové rožky, určite si všimol, že pomer ingrediencií je tu trošku v prospech masla. Nie je to náhodou a nie je to blud. Má to svoje opodstatnenie.
  2. Všetky ingrediencie riadne premiešajte a vymieste čo najhomogénnejšie cesto. V ceste je viacej masla, takže sa bude asi trošku lepiť a čím dlhšie ho budete miesiť, tak tým bude mäkšie.
  3. Nemusíte to prehnať. Stačí, aby bola úplne rovnorodá hmota.
  4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte niekoľko hodín v chladničke (kľudne aj 24-48).
  5. Cesto po vybratí z chadničky bude dosť tvrdé a tuhé. nechajte ho len tak aspoň hodinku. Potom z neho vytvarujte zhruba 30 cm dlhé šúlky hrubé asi 1,5 - 2 cm. Nakrájajte si "štuplíky" velké asi 2 cm.
  6. Tieto umiestnite na plytký tanier a šup naspäť do chladničky. Necháme ich tam aspon 10 minút - lepšie sa budú šúlať a nebudú sa rozopadávať. Ja som tatko postupne "schladil asi tri taniere z tejto dávky).
  7. Ušúľame malé tyčinky a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Do výsledného tvaru ich ohneme už priamo na papieri (na to prišla manželka). Rožky ešte zdvojnásobia svoj objem, tak sa nebojte toho, že sú malé.
  9. Pečieme ich asi 5 minút pri teplote 180 stupňov. To, že sú hotové, spoznáte podľa toho, že začínajú chytať farbu. vyberte ich z rúry a predtým, ako príde sklamanie počkajte tak 5 minút, nech trošku vychladnú.
  10. Po vytiahnutí z rúry sú ešte trošku mäkké a nenormálne krehké (z tohoto môžete byť sklamaní). Preto treba počkať, aby trošku vychladli, stvrdli a spevneli.
  11. Opatrne ich dáme (pojednom) dole z plechu, "omočíme" z jednej strany vo vanilkovom cukre a dáme na tácku. Necháme ich úplne vychladnúť.
  12. Po vychladnutí poukladať do papierovej krabice a jednotlivé poschodia oddeliť vrstvou papiera. Sú nenormálne krehké a nepotrebujete vôbec hrýzť. Sú ako orechové krehké obláčiky, ktoré sa Vám v ústach úplne rozplynú.
  13. Ako som povedal, možno je to trošku náročnejšie, ale popis je detailný, tekže sa to dá zvládnuť a výsledok rozhodne stojí zato.