-
Kto robieva vanilkové rožky, určite si všimol, že pomer ingrediencií je tu trošku v prospech masla. Nie je to náhodou a nie je to blud. Má to svoje opodstatnenie.
-
Všetky ingrediencie riadne premiešajte a vymieste čo najhomogénnejšie cesto. V ceste je viacej masla, takže sa bude asi trošku lepiť a čím dlhšie ho budete miesiť, tak tým bude mäkšie.
-
Nemusíte to prehnať. Stačí, aby bola úplne rovnorodá hmota.
-
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte niekoľko hodín v chladničke (kľudne aj 24-48).
-
Cesto po vybratí z chadničky bude dosť tvrdé a tuhé. nechajte ho len tak aspoň hodinku. Potom z neho vytvarujte zhruba 30 cm dlhé šúlky hrubé asi 1,5 - 2 cm. Nakrájajte si "štuplíky" velké asi 2 cm.
-
Tieto umiestnite na plytký tanier a šup naspäť do chladničky. Necháme ich tam aspon 10 minút - lepšie sa budú šúlať a nebudú sa rozopadávať. Ja som tatko postupne "schladil asi tri taniere z tejto dávky).
-
Ušúľame malé tyčinky a položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Do výsledného tvaru ich ohneme už priamo na papieri (na to prišla manželka). Rožky ešte zdvojnásobia svoj objem, tak sa nebojte toho, že sú malé.
-
Pečieme ich asi 5 minút pri teplote 180 stupňov. To, že sú hotové, spoznáte podľa toho, že začínajú chytať farbu. vyberte ich z rúry a predtým, ako príde sklamanie počkajte tak 5 minút, nech trošku vychladnú.
-
Po vytiahnutí z rúry sú ešte trošku mäkké a nenormálne krehké (z tohoto môžete byť sklamaní). Preto treba počkať, aby trošku vychladli, stvrdli a spevneli.
-
Opatrne ich dáme (pojednom) dole z plechu, "omočíme" z jednej strany vo vanilkovom cukre a dáme na tácku. Necháme ich úplne vychladnúť.
-
Po vychladnutí poukladať do papierovej krabice a jednotlivé poschodia oddeliť vrstvou papiera. Sú nenormálne krehké a nepotrebujete vôbec hrýzť. Sú ako orechové krehké obláčiky, ktoré sa Vám v ústach úplne rozplynú.
-
Ako som povedal, možno je to trošku náročnejšie, ale popis je detailný, tekže sa to dá zvládnuť a výsledok rozhodne stojí zato.