Go Back
Vytlačiť

Kysnutý koláč s jablkami a tvarohom

Kysnutý koláč s jablkami a tvarohom

Ingrediencie

  • 1 kocka droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 9 ČL kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 200 ml oleja
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • Plnka: 500 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • práškový cukor podľa chuti
  • strúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 1 ČL mletá škorica
  • 50 g vopred namočených hrozienok
  • 1 kg očistených jabĺk
  • 50 g hobľovaných mandlí na posypanie

Inštrukcie

  1. Z mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások.
  2. V mise zmiešame olej, žĺtky, múku, zvyšný cukor, soľ a vykysnutý kvások.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme a necháme zhruba hodinu kysnúť na teplom mieste.
  4. Z 2 bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise zmiešame tvaroh, žĺtky, vanilínový a práškový cukor, strúhanú citrónovú kôru, škoricu a hrozienka, nakoniec pridáme sneh.
  5. Jablká nakrájame na tenké plátky - každé jablko rozštvrtíme a každú štvrťku rozkrojíme na 4-5 plátkov.
  6. Na veľký plech dáme papier na pečenie, naň rozvaľkáme cesto.
  7. Potrieme tvarohovou plnkou. Na vrch pokladieme plátky jabĺk tak, aby sa prekrývali.
  8. Navrch nasypeme posýpku z mandlí.
  9. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C až 200 °C zhruba 30 minút.