Go Back
Vytlačiť

Tvarohový mrežovník

Tvarohový koláčik môže byť návykový. Návykový je už po prvom súste.

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 200 g práškový cukor
  • 250 g masla klasické
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • Tvaroh
  • 750 g hrudkovitý tvaroh
  • 2 vanilkové cukry 2x20g
  • 80 g práškového cukru
  • 1 kyslá smotana 180ml
  • Puding do tvarohu:
  • 1 vanilkový puding
  • 350 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor

Inštrukcie

  1. Najprv si spravíme puding, nech nám stihne vychladnúť. Viem, že puding je na 500ml mlieka, ale my potrebujeme taký TUHÝ a nie riedky a preto dáme len 350 ml mlieka a 1 (alebo 2) vanilkový cukor.
  2. Keď sa nám spraví puding, dáme ho vychladnúť a každých 5 minút ho zamiešame - nech nám na vrchu nestvrdne.
  3. Cesto:
  4. Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto.
  5. Cesto je v podstate maslové, čiže čím chladnejšie, tým tvrdšie. Ja osobne preferujem teplejšie cesto, lepšie sa dá potom umiestniť na spodok plechu.
  6. Hlboký plech štandartnej veľkosti vyložíme papierom na pečenie.
  7. Cesto rozdelíme na dve časti 2/3 a 1/3 (väčšiu a menšiu :-) časť).
  8. Tú väčšiu časť (keďže je mäkké - skoro ako kaša) rovnomerne roztlačíme na spodok plechu (ano, na ten papier).
  9. Nevzdajte to, keď sa Vám hneď nebude dariť, ani ja som to nevzdal a výsledok bol super.
  10. Druhú časť cesta dajte do mrazničky(10 minút), nech trošku stuhne. Ešte nepečieme.
  11. Tvaroh:
  12. Uvedené ingrediencie spolu vymiešajte, pridajte vychladnutý puding a tiež dobre zamiešajte. Ja som pridal ešte dužinu z jednej vanilky, ale to nie je povinné.
  13. Takto pripravenú tvarohovú plnku vylejte na cesto, ktoré už je v pekáči.
  14. Mriežka:
  15. Vyberte zvyšné cesto z mrazničky, rozdeľte ho na časti o niečo väčšie, ako vlašský orech a vyvaľkajte "šnúrky" a poukladajte diagonálne na tvarohovú vrstvu.
  16. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C zhruba 35 minút. Vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom (ale to už len kvoli vzhľadu).
  17. Napriek tomu, že je tam hrudkovitý suchý tvaroh, tak pridaním pudingu a kyslej smotany je tento tvarohový koláčik neuveriteľne šťavnatý, aj keď drží pokope.