-
Máte domácu pekáreň na chleba ?
-
ANO:
-
Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod.
-
NIE:
-
Kto nemá, tak 3-4 PL múky zamiešať vo vlažnom mlieku s vodou, nasypať kvasnice, posypať cukrom a na teplom (nie prehnane teplom) mieste nechať 30 minút podkysnúť. Následne pridať zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
-
POKRAČUJEME.
-
Cesto rozdelíme na polovicu, potom znova, znova a znova (dostaneme 16 kusov). Z každého kúska vytvarujeme malú pizzu, naplníme obľúbenou plnkou (nutela, slivkový lekvár, jahodový lekvár, mletý mak s cukrom, tvaroh vymiešaný s cukrom, ...) a tvarujeme "buchtičky".
-
Teraz je veľmi dôležité, aby sme ich pred samotným parením nechali 15-20 minút podkysnúť. Musia narásť, lebo inak by boli HUTNÉ. Ideálne je ich trošku pomúčiť, naukladať vedľa seba s patričným odstupom, prikryť suchou utierkou a nechať "rásť".
-
Paríme tak 10 minút.
-
Odporúčam pred parením všetko riadne potrieť olejom, alebo maslom - lepšie sa oddelí, ak sa prilepí.
-
Počas tých 10 minút zásadne neotvárať, nekontrolovať, preto si rozmyslite, koľko vody dáte na parenie. buchta nesmie byť vo vode, ale ak sa Vám voda minie, môžete poškodiť hrniec, preto odporúčam priviesť vodu do varu a ďalej PARIŤ len pomaličky - aby sa para vytvárala, ale zase nie toľko, aby to všetko uniklo z hrnca.
-
Po 10 minútach vytiahneme buchty na drevenú dosku, popicháme špáradlom (unikne nám prebytočná para a buchta ostane pekná nafúkaná - ako perinka. necháme trošku obschnúť, na ruky dáme tak 1 čl oleja a buchty potrieme, aby nám ďalej nevysychali.
-
Pred podávaním môžeme poliať roztopeným maslom, posypať niečim obľúbeným (kakao, granko, prézle, mak s cukrom, ....