Go Back
Vytlačiť

Šťavnatý tvarohový kysnutý koláč

Hrudkovitý tvaroh s vanilkovým pudingom idú k sebe ako láska a vášeň.

Ingrediencie

  • CESTO:
  • 500 g polohrubej múky
  • 200 ml vlažného až teplého mlieka
  • 100 ml vlažnej až teplej vody
  • 100 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
  • 1 PL cukru
  • 1/2 droždia polovička z 42g kocky
  • PLNKA:
  • 2 x180g hrudkovitý tvaroh rajo má také balenie
  • 2 x vanilkový cukor do tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 3,5 dl mlieka
  • 2 x vanilkový cukor do pudingu

Inštrukcie

  1. CESTO: Máte domácu pekáreň na chleba ?
  2. ÁNO:
  3. Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod. Ešte predtým ale odporúčam droždie vymiešať aj s cukrom na takú drolivú zmes s múkou (stačí 100g múky). Až potom to celé nasypať do pekárničky s programom KYSNUTÉ CESTO (finta od profesionálneho pekára)
  4. NIE:
  5. droždie, cukor a 100g múky vypracujeme prstami do takej mrveničky, pridáme vlažné až teplé mlieko s vodou a necháme vo väčšej miske podkysnúť (25-30 minút).
  6. Teplota mlieka s vodou je vtedy dobrá, keď prstom cítime mierne teplo, ale nie veľmi veľa (teplota okolo 38 stupňov) Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracovať vláčne cesto a znova nechať podkysnúť 30-40 minút.
  7. PRIPRAVÍME SI PLNKU:
  8. TVAROH vymiešame s 2 sáčkami vanilkového cukru. Puding uvaríme v 350ml mlieka a s 2 vanilkovými cukrami. Bude to hustejší puding, ale to tak má byť. Puding po uvarení vychladíme (ja som celý hrniec položil do drezu so studenou vodou. Netreba úplne, stačí tak, aby nebol vriaci a udržíte v ňom prst. Primiešame tvaroh vymiešaný s cukrom a plnka je hotová.
  9. POZOR NEBEZPEČENSTVO:
  10. Plnku neochutnajte, lebo s tým nebudete vedieť prestať a na koláč sa nedostane.
  11. POKRAČUJEME.
  12. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme (ja na to používam formu na aranžovanie jedla na tanieri) kruhy s niečim vhodným (pohár, pudingová miska, ...) Poukladáme na maslom vymastený plech a zo stredu povytláčame palcom na kraje cesto - vytvarujeme si akési "tanieriky", kam umiestnime plnku. Dáme na teplé miesto na 15-20 minút podkysnúť (ja som to prikryl druhým plechom a uterákom.
  13. Okraje podkysnutých koláčov pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom - opatrne, aby sme nenarušili bublinky (podkysnutie) cesta a pečieme cca 20-25 minút pri teplote 180 stupňov.
  14. Tu sa nedá určiť presný čas, lebo rúry sú svine, nedá sa na ne spolahnúť. Každý Tú svoju pozná. U svokry som to robil až 30 minút. Ona už je dosť stará (myslím jej rúra) a u mňa doma stačí tých 20.
  15. Pred podávaním posypame práškovým cukrom, najlepšie sú čerstvé.