-
Najjednoduchšie je to všetko spraviť v domácej pekárničke, ale povieme si postup, aj keď ju nemáte.
-
Máte domácu pekáreň na chleba ?
-
ÁNO:
-
Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod. Ešte predtým ale odporúčam droždie vymiešať aj s cukrom na takú drolivú zmes s múkou (stačí 100g múky). Až potom to celé nasypať do pekárničky s programom KYSNUTÉ CESTO (finta od profesionálneho pekára).
-
NIE:
-
droždie, cukor a 100g múky vypracujeme prstami do takej mrveničky, pridáme vlažné až teplé mlieko a necháme vo väčšej miske podkysnúť (25-30 minút).
-
Teplota mlieka je vtedy dobrá, keď prstom cítime mierne teplo, ale nie veľmi veľa (teplota okolo 38 stupňov) Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracujeme vláčne cesto a znova necháme podkysnúť, ale teraz rovnú hodinu.
-
Cesto si rozdelíme na polovicu, potom znova (dostaneme 4 kusy). Tie sa snažíme vyvaľkať na ŠTVOREC a každý štvorec rozrežeme na 9 menších (nie, neideme hrať piškvorky).
-
Ak si ešte pamätáte malú násobilku zo základnej, tak dostanete 36 koláčikov(9*4). Na každý štvorček dáme z plnky, spojíme protiľahlé rohy dáme na plech (papier na pečenie sa priam žiada), potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 stupňov zhruba 20 minút.
-
Radšej si to ale odsledujte, niektoré rúry sú "žhavé" :-) a môže to prehnať - nebojte, práškový cukor to zachráni a keď to dáte deťom, nechajte ich viacej vyhladovať, bude im viac chutuť :-)
-
Vyskúšajte niečo nové. Citrón je jednou z obľúbených prísad do múčnikov.
-
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajíčka a citrónovú kôru + pár kvapiek citrónu. Všetky sypké komponenty zmiešame a pridáme k zmesi, tak aby sme mali cesto. Uložíme na chvíľu do chladničky. Rúru predhrejeme na 160°C, z cesta gúľame malé guličky, ktoré celé obalíme v práškovom cukre a kladieme na papierom vystlaný plech. Pečieme cca 15 minút. Skladujeme v nádobe, aby sa nevysušili.