-
Zemiakové cesto:
-
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode a necháme vychladnúť - úplne.
-
Vychladnuté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme všetky ostatné ingrediencie a dôkladne vypracujeme krásne homogénne cesto (homogénne = nie sú žiadne hrudky a ložiská zemiakov ani múky, či krupice).
-
Z hotového cesta si odoberieme štvrťku a na pomúčenej (hrubou múkou) doske rozvaľkáme na hrúbku cca 5-7mm, nakrájame na 2 cm široké pásy a z každého pásu nakrájame cca 1 cm široké pásiky, ktoré potom v ruke "ušúľame do konečného tvaru.
-
Takto pripravené šúľance dáme do misky, kde máme za hrsť múky (aby sa nám pekne "obliekli") a následne varíme vo vriacej osolenej vode. Hotové sú cca 3 minúty po tom, ako vyplávajú na hladinu.
-
Zvyšok pripravíme len do fázy "oblečenia" a v jednej vrstve dáme potupne všetky ZAMRAZIŤ. Potom ich zamrazené dáme do krabice, alebo mirkoténového sáčku a necháme v mrazničke v POHOTOVOSTI.
-
Hocikedy ich odtial vyberieme, stačí ich hodiť do vriacej vody a pripraviť si niečo na posýpku (mak, strúhanku, tvaroh, nutelu, kyslú kapustu - posledné dve posýpky nedávajte dokopy pre istotu).
-
Strúhanková posýpka:
-
na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, mierne (2-3 minuty) opražíme, pridáme cukor a odstavíme. NEOCHUTNÁVAŤ - je to veľmi horúce.