Go Back
Vytlačiť

šúlance (s čímkoľvek a kýmkoľvek)

Makové, strúhankové, tvarohové, klobáskové, s kyslou kapustou, so susedkou, ako len chcete...

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke cca 12-15 porcií
  • 500 g detskej krupice
  • 500 g hrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1 čl soli
  • Posýpka na 3-4 porcie: tu strúhanka
  • - 75g cukru - záleží od Vašej chuti. alebo 50, alebo 100
  • - 150g strúhanky alebo aj viac, alebo aj menej
  • - 75g klasického masla alebo kľudne aj viac

Inštrukcie

  1. Zemiakové cesto:
  2. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode a necháme vychladnúť - úplne.
  3. Vychladnuté zemiaky postrúhame na strúhadle, pridáme všetky ostatné ingrediencie a dôkladne vypracujeme krásne homogénne cesto (homogénne = nie sú žiadne hrudky a ložiská zemiakov ani múky, či krupice).
  4. Z hotového cesta si odoberieme štvrťku a na pomúčenej (hrubou múkou) doske rozvaľkáme na hrúbku cca 5-7mm, nakrájame na 2 cm široké pásy a z každého pásu nakrájame cca 1 cm široké pásiky, ktoré potom v ruke "ušúľame do konečného tvaru.
  5. Takto pripravené šúľance dáme do misky, kde máme za hrsť múky (aby sa nám pekne "obliekli") a následne varíme vo vriacej osolenej vode. Hotové sú cca 3 minúty po tom, ako vyplávajú na hladinu.
  6. Zvyšok pripravíme len do fázy "oblečenia" a v jednej vrstve dáme potupne všetky ZAMRAZIŤ. Potom ich zamrazené dáme do krabice, alebo mirkoténového sáčku a necháme v mrazničke v POHOTOVOSTI.
  7. Hocikedy ich odtial vyberieme, stačí ich hodiť do vriacej vody a pripraviť si niečo na posýpku (mak, strúhanku, tvaroh, nutelu, kyslú kapustu - posledné dve posýpky nedávajte dokopy pre istotu).
  8. Strúhanková posýpka:
  9. na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku, mierne (2-3 minuty) opražíme, pridáme cukor a odstavíme. NEOCHUTNÁVAŤ - je to veľmi horúce.

Poznámky k receptu

PS: To červené nie je kečup - to je šípkový lekvár. Ja si ho dávam na makovú posýpku, tvarohovú a aj strúhankovú. S Nutelou a kyslou kapustou veľmi neodporúčam)