Go Back
Vytlačiť

(pa)Žravá torta

Odtrhnete deťom od úst, stáva sa z Vás in človek, radšej to neriskujte a nerobte ju.

Ingrediencie

  • KORPUS 22-24 cm:
  • 6 bielkov
  • 300 g cukru - krupica
  • 1 kopcovitá PL preosiateho solamylu
  • 30 g nahrubo strúhanej čokolády
  • 150 g mletých lieskových orieškov
  • štipka soli
  • PLNKA:
  • 400 g Nutelly
  • 500 g mascarpone
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50 g posekaných lieskových orieškov
  • POLEVA:
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 70 ml šľahačkovej smotany
  • 1 KL javorov sirup alebo ak mate Golden syrup - dodáva ganáži lesk
  • okrem toho:
  • Ferrero Rocher
  • 4-5 kusov pomrvenych kornútkov na zmrzlinu príp. oplátky

Inštrukcie

  1. Pripravíme si plechy vyložené s papierom na pečenie. Na papiere obkreslime dno tortovej formy. Budeme v rúre piecť 3 korpusy naraz. Bielka vyšľaháme so štipkou soli.
  2. Za stáleho šľahania postupne po lyžiciach pridávame cukor. Pridáme preosiaty Solamyl a opäť dobre zašľaháme. Nakoniec už iba ručne opatrne vmiešame pomleté lieskové oriešky s nastrúhanou čokoládou.
  3. Sneh rozdelíme na tri časti, urovnáme a naraz pečieme v rúre pri teplote 150 stupňov asi 75 – 85 minút (záleží podľa rúry. Cesto sa vlastne suší ako pusinky.
  4. Snehové korpusy nenarastú, su jemne zružovené - musia byť, potom naozaj idú ľahučko z papiera. Necháme ich dobre vychladnúť. Dávame ich dole z papiera až po úplnom vychladnutí.
  5. Plnka:
  6. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme trošku ochladiť. Nutellu a mascarpone Vymiešame. Pridáte čokoládu opäť opatrne, ale dôkladne premiešame, kým dostaneme pekný kompaktný krem. Nakoniec vmiešame nadrobno posekané lieskové oriešky. Ak je krem riedky, dáme ho do chladničky mierne stuhnúť – korpusy vtiahnu všetku prebytočnú vlhkosť.
  7. Finále:
  8. Korpus preložíme na tanier ( misu) na ktorom budeme tortu podávať. Je dobre , ak pod spodný korpus si zasunieme z každej strany kancelársky papier, ktorý po dokončeni torty vytiahneme a tanier ( podnos) ostane čistý. Na korpus natrieme krém a priložíme ďalší korpus.
  9. Opäť krém a korpus – vrchný korpus otočíme hladkou stranou hore, máme okamžite hladký rovný povrch torty. Krémom natrieme aj boky a vrch torty. Necháme zachladiť v chladničke.
  10. Nad parou rozpustime čokoládu so šlahačkovou smotanou. Miešame a keď je čokoláda rozpustená, pridáme javorový sirup ( Golden syrup) a dobre premiešame. po miernom ochladení natrieme na tortu. Boky ozdobíme pomrvenými oplátkami a vrch Ferrero Rocher.

Poznámky k receptu

Na zaver: Môj syn už 15. narodeniny máva na torte vždy čerstvé jahody... ale práve dnes som ich nedokázala kúpiť. jeho prvý pohľad bol naozaj šok... lebo neboli. Ale keď ju ochutnal, tak povedal, ze niečo tak dokonalé ešte nejedol.