Go Back
Vytlačiť

Pavlova torta

Túto tortu netreba nejak špeciálne predstavovať. Oplatí sa ju robiť vždy, keď robíte Tiramisu - vtedy Vám určite nejaké bielka ostanú.

Ingrediencie

  • bielka zo 4 vajec
  • 220 g kryštálový cukor
  • 2 PL GUSTIN alebo iný škrob, alebo ZLATÝ KLAS
  • 2 PL vínny ocot
  • STUDENÁ ČASŤ - dokončenie
  • 250 ml smotana na šľahanie + 1 vanilínový cukor 20g
  • 100-150 ml bobuľové ovocie
  • 250 g kandizované ovocie alebo čerstvé jahody ananás
  • 1 PL práškový cukor na posypanie

Inštrukcie

  1. Aby sme si optimalizovali čas, zapneme si rúru na 150 stupňov. Bielky vyšľaháme pri stredne rýchlych až pomalých otáčkach a počas šľahania prisypávame cukor.
  2. Šľaháme dovtedy, kým sa nám začnú vytvárať tuhé špičky a pena drží tvar. Cukor by už v tomto momente mal byť úplne rozpustený.
  3. Teraz primiešame zlatý klas (alebo iný škrob), opatrne primiešame aj vínny ocot a zmes vytvarujme na plech do kruhu o priemere tak 18 cm.
  4. Môžeme si pomôcť prúžkom papiera na pečenie zlepeným do kruhu. Tento prúžok papiera pred samotným pečením samozrejme odstránime.
  5. Ale torta sa dá vytvarovať aj bez tohoto prúžku, lebo bielka dobre držia tvar. Vložíme do rúry a stiahneme teplotu na 120 stupňov. V rúre ju necháme tak 80-90 minút. Necháme úplne vychladnúť.
  6. Smotanu vyšľaháme s cukrom do šľahačky, navrstvíme ju na úplne vychladenú tortu, pridáme bobule kandizované ovocie (alebo rozštvrtené jahody).
  7. Môžeme poprášiť práškovým cukrom (ale nie je podmienkou). Nakrájame na jednotlivé orcie veľmi ostrým nožom. Samozrejme sa bude droliť - to k tejto torte patrí. Dobrú chuť