Go Back
Vytlačiť

Krémeš

Krémeš - obľúbená klasika

Ingrediencie

  • 1 l ístkové vyvaľkané cesto
  • Krém:
  • 1 l vody
  • 3 zlaté klasy
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 6 žĺtkov
  • 6 bielkov
  • Na šľahačku:
  • 2 práškové šľahačky + 3 dl mlieka
  • alebo
  • 300 ml šľahačkovej smotany + 2 stužovače
  • Poleva:
  • 100 g čokoláda
  • 100 g maslo

Inštrukcie

  1. Z lístkového cesta upečieme plát, ktorý vložíme do hlbokého plechu.
  2. Vodu, zlaté klasy, cukor a vanilkový cukor a žĺtky zmiešame a dáme variť.
  3. Po uvarení dáme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme z bielkov sneh. Po vychladnutí pridáme vyšľahané bielky a dáme to na chvíľu do chladničky.
  4. Vychladnutú kašu vylejeme na cesto. Potom pripravíme šľahačku, ktorú dáme na vychladnutú plnku.
  5. Čokoládu rozpustíme spolu s maslom vo vodnom kúpeli a opatrne natrieme na vrch zákusku.
  6. Dáme na pár minút do chladničky.
  7. Po chvíli, keď už čokoláda začína tuhnúť, ostrým nožom namočeným v horúcej vode nakrojíme povch na kocky veľkosti jednotlivých porcií, lebo vychladnutá čokoláda by sa polámala.
  8. Dáme do chladničky stuhnúť.
  9. Namiesto lístkového cesta môžeme použiť aj keksy - potom nakrájame na porcie vo veľkosti keksov.