-
Piškóta:
-
Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh. Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať.
-
Do múky pridáme prášok do pečiva. K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ). Pridáme múku a celé to metličkou zamiešame do jednoliatej hmoty.
-
Do formy dáme papier na pečenie, KRAJE NECHÁME SUCHÉ, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 15 minút. Necháme vychladnúť.
-
Stredná smotanová vrstva:
-
Mandarinky necháme odkvapkať a šťavu odložíme - použijeme ju v poslednej vrstve.
-
Smotanu vymiešame s cukrom a pridáme odkvapkané mandarinky a natrieme na piškótovú vrstvu.
-
Teraz prichádza tá dôležitá vec: Piškóta so smotanou musí stáť a chladnúť v chladničke minimálne cez noc.
-
Ten čas je dôležitý na to, aby piškóta nasala do seba vlhkosť zo smotany a smotana tak stuhla trošku a udržala na sebe poslednú vrstvu.
-
Posledná (osviežujúca rádioaktívna) vrstva:
-
Do odmerky vylejeme šťavu, čo nám ostala po mandarinkách.
-
Doplníme vodu do 750 ml a pridáme 150 ml mandarinkového sirupu, čiže dokopy máme 900ml výraznej mandarinkovej šťavy. Pridáme 2 zlaté klasy, dôkladne vymiešame a uvaríme.
-
Necháme vychladnúť a často miešame. Ja som to vychladil tak, že som drez napustil studenou vodou a tam ponoril celý hrniec, aby rýchlejšie vychladol. Stačí keď ho vychladíme na teplotu prsta (ponorím prst a necítim chlad ani teplo).
-
Nalejeme na smotanovú vrstvu a necháme tak 2-3 hodiny v chladničke poriadne stuhnúť, nech sa dá pekne krájať.