Go Back
Vytlačiť

Jahodová brutalita

Jahodovo výrazné, sladké, kyslé, chrumkavé, krémové ... všetky 4 znaky dobrého dezertu splnené.

Ingrediencie

  • Piškóta : korpus 28*42 cm
  • 5 vajec
  • 125 g kr cukor
  • 500 g strúhaných orechov mix strúhame ako strúhanku
  • 1 PL prášok do pečiva ja som použil bezfosfátový - vínny kameň
  • 50 g polohrubej múky alebo celozrnnej hladkej špaldovej
  • Jahodová vrstva:
  • 1,5 - 2 kg jahôd
  • 200 g kr. cukor
  • 2 ks zlatý klas
  • Biela vrstva:
  • 3 *180 smotana na šľahanie
  • 3 malé sáčky vanilkový cukor 3*20g
  • 1 stužovať na šľahačku
  • dekorovanie:
  • slabo rozdrvené arašidy

Inštrukcie

  1. Piškóta:
  2. Vajcia rozdelíme (bielka, žĺtky) a s polovicou cukru vyšľaháme do peny najprv bielka a potom do svetlej hustej peny s druhou polovicou cukru vyšľaháme aj žĺtky.
  3. Pridáme múku, strúhané orechy a prášok do pečiva a stierkou (lízatkom) jemne, ale dôkladne premiešame. Toto cesto vylejeme do papierom vystlatého plechu a pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút.
  4. Jahodová vrstva
  5. Jahody rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme cukor, zlatý klas a uvaríme hustý krém, ktorý vylejeme na vychladnutý korpus. Necháme dôkladne vychladnúť.
  6. Najlepšie do druhého dňa a ešte potom na dve hodinky do chladničky.
  7. Biela vrstva:
  8. Smotanu dáme pred šľahaním na 10-15 minút do mrazničky - lepšie sa nám vyšľahá. Pridáme cukor a šľaháme do hustej tvrdej peny.
  9. Keď už máme konzistenciu polotekutej peny, tak pridáme stužovač a dokončíme do želanej tvrdosti a pevnosti peny.
  10. Natrieme na vychladnutú jahodovú vrstvu, pekne zarovnáme a pri servírovaní posypeme drvenými arašidami. Nedrvte ich veľmi, len tak jemne, aby bolo čo chrúmať, lebo šľahačka a jahody sú dosť krémové.

Poznámky k receptu

Dobrá rada 1: Jahody pred použitím umyte :-) Dobrá rada 2: Jahody po umytí odstopkujte :-) Dobrá rada 3 (teraz už naozaj): Arašidy pred rozdrvením trošku opražte na suchej panvici, nech chytia trošku farbu. Jednak ich osviežite a budú aj chrumkavejšie, no a získajú aj lepší "buket" :-)