-
Piškóta:
-
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie. Necháme v chladničke odpočinúť 30 minút. Následne rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm.
-
Cesto sa dosť lepí, tak buď pomúčime, alebo vaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinovej fólie.
-
Natočíme na valček a vložíme do maslom vytretej cheesecake-ovej formy. Predtým, ako vložíme do rúry, je dobré cesto niečim zaťažiť.
-
Môžeme použiť fazuľu, ktorú vysypeme na cesto (samozrejme na papier na pečenie). Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
-
Potom vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a pečieme ešte 8 minút. Necháme vychladnúť (aspoň hodinu).
-
Karamelová vrstva (Tu dávajte pozor)
-
Najlepšie je použiť hrniec z kvalitnej ocele so sendvičovým dnom - ideme robiť predsa karamel.
-
Do tohoto hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a dáme variť.
-
Cukor sa nám za chvílu rozpustí a potom, ako začne vrieť odporúčam trošku miešať.
-
Nemusíte neustále, môžete si na pol minutky oddýchnuť, pol minútky miešať... Za cca 6-7 minút sa odparí dostatočné množstvo vody a roztopený cukor dostane orieškovú farbu.
-
Odstavte ho z plameňa a po malom množtve za neustáleho miešania pridávajte smotanu. Nesmiete ju pridať naraz, lebo karamel okamžite stvrdne na kameň. Po smotane pridajte maslo - tiež miešame.
-
Pomaličky varíme, aby sa nám teplota dostala až na 115 stupňov - táto teplota je mimoriadne dôležitá. Pridáme oriešky a vylejeme obsah na korpus. Teraz musí chladnúť aspoň 4-5 hodín a najlepšie je poslednú hodinku v chladničke.
-
Čokoláda:
-
Čokoládu roztopíme nad parou a primiešame zvyšnú smotanu. Kúpili sme si predsa 250mililitrovú a polovička už išla do karamelu. Druhá ide do čokolády. Keď sa čokoláda so smotanou spojí, vylejeme na vychladený karamel a necháme znova zachladiť.