Go Back
Vytlačiť

Madarská Vienetta

Táto Vienetta sa takto pripravuje v madarských domácnostiach, jej príprava je veľmi jednoduchá a výsledok je fantastický, striedajú sa vrstvy lahodného mrazeného krému s chrumkavou čokoládou.

Ingrediencie

  • 500 ml extra krémovej Tortovej šľahačky
  • 3 polievkové lyžice práškového cukru
  • 100 gramov horkej čokolády na varenie
  • forma na biskupský chlebíček o veľkosti 33 x 11 x 7 cm
  • obojstranný teflonový papier na pečenie podľa potreby
  • potravinárska fixka
  • alobal podľa potreby

Inštrukcie

  1. Na teflonový pečiaci papier potravinárskou fixkou nakreslíme 2x obdlžnik o veľkosti dna formy na biskupský chlebíček, sem budeme nanášať rozpustenú čokoládu.
  2. Do hrnca nalámeme na kocky horkú čokoládu na varenie, môžete však použiť aj mliečnu a bielu čokoládu a potom jednotlivé vrstvy čokolády vo Vienette striedať.
  3. Formu na biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vystelieme alobalom tak, aby okraje prevísali cez formu, alobal pritlačíme k stenám formy, aby dobre priľahol ku stenám.
  4. Môžete použiť inú formu podľa vášho výberu a chuti, moja forma má rozmery 33 x 11 x 7 cm. Nad vodným kúpeľom nad parou rozpustíme čokoládu.
  5. Rozpustenú čokoládu pomocou polievkovej lyžice rozotrieme na predkreslené obdĺžniky na teflónovom papieri, netreba sa stresovať, ak obdĺžnik nebude po okrajoch ukážkovo ostrý, zakryje ho ľadový krém.
  6. Odložíme na 1 minútu do mrazničky, aby dobre stuhol. Po vybratí ide ľahučko oddeliť tenučký plát čokolády, preto treba čokoládu nanášať na obojstranný teflonový pečiaci papier, ktorý dostať kúpiť v hypermarketoch.
  7. Do šľahacej nádoby dáme práškový cukor, každý dá podľa svojej chuti, aký sladký chce mať krém, ja som dala 3 lyžice, pre diabetikov môžete použiť vhodné umelé sladidlo miesto cukru, aj diabetici môžu maškrtiť v tejto horúčave.
  8. Použijeme extrakrémovú Tortovú šľahačku, lebo zabezpečuje pri mrazení vznik rovnomernej konzistencie ľadového krému bez toho, aby ho pri mrazení bolo treba premiešavať
  9. Môžete použiť aj 33% - tnú smotanu na šľahanie alebo šľahačku v prášku Dr. Oetker, pripraviť ju podľa návodu na obale, potom treba použiť 3 balenia. Tortovú šľahačku kúpite v hypermarketoch a je cenovo výhodnejšia ako iné šľahačky. Dobre vychladenú šľahačku poriadne premiešame s práškovým cukrom,
  10. Tortová šľahačka je vyšľahaná elektrickým šľahačom za 2 a 1/2 minúty do tuha, má oveľa hustejšiu a doslova krémovú konzistenciu, než iné šľahačky. Na spodok formy nanesieme polievkovou lyžicou hotovú šľahačku, povrch uhladíme chrbtom lyžice tak, aby bol hladký.
  11. Z mrazničky vyberieme zmrznutú čokoládu, tenučký plátok čokolády sa dá ľahučko oddeliť z papiera a položíme ho na šľahačku, do ktorej ho prstami zľahka vtlačíme, zvyšok čokolády zatiaľ vrátime späť do mrazničky, aby sa v tomto teple nezačala topiť. Na čokoládu nanesieme ďalšiu vrstvu šľahačky, položíme druhý plát čokolády a poslednú vrstvu šľahačky. Tieto vrstvy môžete opakovať podľa toho, akú vysokú Vienettu chcete mať vo výsledku.
  12. Pozakrývame jemne zo strán prevísajúcim alobalom a odložíme naplnenú formu hajať na 24 hodín do mrazničky, nič viac s tým už netreba robiť. Po tejto dobe dobrotku vyberieme z mrazáku, necháme asi 3 minúty povoliť pri izbovej teplote, otvoríme alobal a vyklopíme ju na podnos.
  13. Vrch Vienetty ozdobíme zvyškom rozpustenej čokolády. 0strým nožom namočeným v teplej vode pokrájame asi na 1,5 cm hrubé pláty, na obrázku krásne vidieť štruktúru a striedanie čokolády s krémom.
  14. Ak vám zvýšila tuhá šľahačka, môžete ozdobiť ešte Vienettu ako tortu, ja až taká šikuľka nie som, je to však veľmi efektné. Pokrájanú Vienettu ihned servírujeme.
  15. Príprava tejto mrazenej lahôdky doma je neuveriteľne jednoduchá a výsledok je fantastická, určite zvládne každý z Vás, je oveľa kvalitnejšia ako tá kúpená Vienetta z obchodu, neobsahuje žiadne éčka a je aj nepomerne lacnejšia, v tejto domácej
  16. Vienette sa strieda vrstva lahodného mrazeného ľadového krému s chutnou chrumkavou čokoládou, odporúčam bez obáv vyskúšať túto maškrtu.